filteri close
Objavljeno: 07.04.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Zahuktava se peta nedelja borbe!

U Republici Srbiji je do 15 časova 7. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2447 potvrđenih slučajeva COVID 19. 

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1074 osobe, od kojih je 247 pozitivno.

Hospitalizovano je 1349 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 108 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano  9.626 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od prethodnog izveštaja zabeležena su tri smrtna slučaja.

Preminula su 2 muškarca i 1 žene.

Trenutni broj preminulih od posledica koronavirusa u Srbiji je - 61 (44 muškarca i 17 žena), prosečne starosti 64,2 godine.

Procenat smrtnosti u ovom trenutku iznosi 2,49%.

Doktorka Kisić Tepavčević istakla je da Srbija trenutno ima stabilan broj novoobolelih, što je pokazatelj da smo, kako je rekla -„na dobrom putu” borbe.

Procenjuje se da je broj asimptomatskih nosilaca infekcije - 5 do 10 puta veći (možda čak i više) u odnosu na broj onih koji su laboratorijski potvrđeni.

Epidemiolog dr Predrag Kon ističe da smo u poslednjih nekoliko dana očigledno dostigli maksimum, koji će trajati još desetak dana.

U ove dve nedelje, poručuje on, treba sprovoditi najrestriktivnije mere. 

24-časovna zabrana kontakata, pa ako je neophodno - i kretanja, mogla bi biti preporučljiva, ističe Kon, pre svega za Beograd i gradove koji su identifikovani kao žarišta, i to tokom nardnih 8 do 10 dana.

Izolacija je trenutno najvažnija, i to - u bolničkim uslovima.

COVID-19: Da li pušenje povećava rizik od fatalnog ishoda?

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” prosledili su danas lokalnim samoupravama instrukcije da nema više lečenja kod kuće. 

Naime, svi zaraženi koronavirusom moraju da se leče u bolnicama za kovid ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu.

Izuzeci su trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima,i osobe na hemodijalizi.

Dakle, ukida se kućna izolacija, ali ne i koućna samoizolacija, koja se odnosi na osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. Ove osobe su u kućnoj samoizolaciji do testiranja.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Šta da radite ako osetite simptome

Danas je Svetski dan zdravlja. 

Obeležimo ga ostankom kod kuće, poštovanjem propisanih mera i podrškom zdravstvenim radnicima, pre svega - disciplinom, a zatim i već tradicionalnim aplauzom u 20h.

Izvor: RTS, Medik