filteri close
Objavljeno: 05.04.2020. Image source: Kruscha/Pixabay
300x600

Novi korona virus napada pluća, te su pušači posebno zabrinuti i zapitani – spadaju li i oni u rizičnu, to jest, ugroženu grupu.

Evropska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u svojoj ažuriranoj proceni rizika prouzrokovanih koronavirusom u potencijalno najugroženiju grupu stavlja i pušače.

Ovo je čest simptom korone, a mnogi ga ignorišu

Osim starijih pacijenata i ljudi sa hroničnim bolestima, prema dosadašnjim podacima pokazalo se da su pušači bilo kog uzrasta takođe podložniji disajnim komplikacijama prouzrokovanim bolešću, a ECDC savetuje da se i oni svrstaju u grupu potencijalno najugroženijih, prenosi RTS.

Strah od korone: 9 grešaka koje NIKAKO ne smete sebi dozvoliti, koliko god se plašili

Evropska agencija citira studiju kineskih doktora, koji su na uzorku od 99 pacijenata utvrdili da akutni pušači imaju veći rizik od smrtnog ishoda u odnosu na stare osobe.

Takođe, ECDC navodi i istraživanje Univerziteta Južne Karoline, koje je pokazalo da je pušenje povezano sa većom aktivnošću enzima ACE2 u plućima, koji može da učini ljude podložnijim samom obolevanju od koronavirusa.

Ne prejedajte se tokom izolacije!

Pulmolog dr Ika Pešić, član komisije Ministarstva zdravlja za kontrolu duvana, takođe je istakla da su rezultati dosadašnjih studija pokazali da je vrlo važno ostaviti cigarete u ovo vreme koronavirusa, prenosi B92.

„To nije popularno, ali je vrlo značajno jer su došli do zaključka da pušenje utiče na razvoj i težinu bolesti. 

Od broja onih na veštačkoj ventilaciji i na intenzivnoj nezi, preko 27% njih činili su pušači. 

Među ljudima koji su ozdravili i nisu imali tako teške simptome, bilo je svega 3% pušača. To nam sve govori”, istakla je dr Pešić.

Šta je tačno respirator? Kome je neophodan?

Izvor: RTS, B92, Medik