filteri close
Objavljeno: 02.04.2020. Image source: OrnaW/Pixabay
300x600

Pored suvog kašlja, grebanja u grlu, povišene temperature i malaksalosti, postoji još jedan simptom koji su medicinari prepoznali kao veoma čest kod pacijenata obolelih od koronavirusa.

Kako prenosi B92, jedna od medicinskih sestara u bolnici Life Care Center u Kirklandu (koji važi za žarište epidemije koronavirusa u Vašingtonu) Čelsi Ernest, istakla je da je jedinstveni i najvažniji simptom Covida-19, kod svakog od pacijenta, bila činjenica da su im oči crvene.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Šta da radite ako osetite simptome

Kašalj, ubrzano disanje i crvene oči, to su sve simptomi koronavirusa, ali ova medicinska sestra ističe da su za nju i njene kolege crvene oči  bile pokazatelj, jer su prisutne kod svih pacijenta zaraženih ovim virusom koje je videla.

Kako da se ne dogodi i vama?

„Imali smo pacijente koji su imali crvene oči kao jedini simptom koji smo videli i došli u bolnicu i preminuli”, rekla je ona.

Kako izgleda ovaj simptom?

„Njihove su oči izgledale kao kod nekoga ko ima alergijsku reakciju. Njihove beonjače nisu bile crvene, nego je to više bilo kao da imaju crvenu senku, kao da su im crveni kapci oko očiju”, ispričala je Čelsi za CNN.

Povezanost infekcije očiju i koronavirusa

Inače, novija istraživanja pokazuju da infekcija očiju, poput konjuktivitisa, može da bude jedan od simptoma (retko - jedini simptom) novog korona virusa.

„Prepoznato je da bilo koja infekcija gornjeg respiratornog trakta može da rezultira viralnim konjuktivitisom kao sekundarnom komplikacijom, što je slučaj i kod virusa COVID 19”, ističu naučnici.

Pobedićemo ako SVAKO OD nas preuzme ličnu odgovornost!

Izvor: B92, Medik