filteri close
Objavljeno: 19.06.2020. Image source: Engin_Akyurt/Pixabay
300x600

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano još 6.729 ljudi.

Rezultati testiranja pokazali su da je novoobolelih još 93.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 628, dok se 18 osoba nalazi na respiratorima.

U poslednja 24 sata od posledica infekcije koronavirusom preminula je još jedna osoba, te je ukupan broj smrtnih ishoda 259, a procenat smrtnosti 2,04%.

Imunolog i član vladinog kriznog štaba Srđa Janković rekao je za TV Prvu da broj zaraženih govori o tome da koronavirus nije prošao i da je sada važnije poštovati preporuke Vlade, o nošenju maski u zatvorenim prostorima i držanju distance.

Janković je rekao da ima razloga za brigu, ali da smatra da nije reč o drugom talasu koronavirusa. „Pre bih ovo nazvao repom epidemije”, rekao je Janković. 

VAŽNO: 9 preporuka iz Batuta koje su trenutno ključne za svakoga od nas

Slovenačka vlada pooštrila je uslove za ulazak putnika iz „trećih” država izvan EU, pa je od ponoći za sve koji ulaze iz Srbije (i sa KiM) i BiH obavezan dvonedeljni karantin ili negativni test na kovid 19.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata od koronavirusa obolelo još 11 osoba. To je najveći rast novih slučajeva u poslednjih mesec dana, tačnije od 12. maja, kada je takođe prijavljeno 11 novih slučajeva.

Kako prenosi B92, epidemiolog Bernardo Kaić kaže da je teoretski moguće da je u Hrvatskoj počeo drugi talas epidemije koronavirusa, ali da je još prerano doneti zaključke.

Svetska zdravstvena organizacija izmenila preporuke o nošenju maski

U svetu je do sada od virusa korona obolelo više od 8,6 miliona ljudi.

Broj oporavljenih je nešto veći od 4,5 miliona, dok je broj smrtnih ishoda premašio 456.900.

Papa Franja ove godine ne planira putovanja u inostranstvo, saopštili su iz Vatikana, ističući da je pandemija koronavirusa prevelika opasnost za njegovo zdravlje. Među posetama koje je poglavar Rimokatoličke crkve otkazao je i dolazak u Crnu Goru.

U Češkoj je danas zabeležen najveći broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou nakon ublažavanja mera za suzbijanje zaraze.

U Indiji je registrovano 13.586 novih slučajeva zaraze u poslednja 24 sata i to je najviši skok zaraženih u jednom danu do sada. Indija je među prvih pet zemalja na svetu koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa.

U Turskoj se beleži porast broja novozaraženih, a ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u poslednjih mesec dana dnevni broj novih slučajeva oko 600 samo u Istanbulu, koji je najmnogoljudniji grad u toj zemlji. 

Turske vlasti uvele su obavezu nošenja maski u tri najveća grada, a u subotu će zbog studentskih ispita uvesti ograničeni policijski čas, kako bi sprečile širenje korona virusa, nakon što je došlo do porasta broja novih slučajeva posle ponovnog otvaranja mnogih firmi, prenosi RTS.

Izvor: RTS, B92, Medik