filteri close
Objavljeno: 18.06.2020. Image source: fotoblend/Pixabay
300x600

U poslednja 24 sata u Srbiji su testirane 6.032 osobe.

Među testiranima, kod 94 osobe registrovano je prisustvo virusa kovid 19.

Dve trećine inficiranih je sa teritorije Beograda, a novi slučajevi registrovani su i na teritoriji Leskovca, Vranja i Novog Pazara.

Trenutno je broj aktivnih slučajeva 589, dok je na respiratorima 17 pacijenata.

U poslednja 24 sata preminula je još jedna osoba, te je ukupan broj smrtnih ishoda 258, a procenat smrtnosti 2,04%.

VAŽNO: 9 preporuka iz Batuta koje su trenutno ključne za svakoga od nas

U svetu je do sada koronavirusom zaraženo više od 8,5 miliona ljudi.

Preminulo je preko 453.000 obolelih, dok je broj oporavljenih pacijenata premašio 4,4 miliona.

„Iako je merama izolacije i društvenog distanciranja dobijeno vreme za borbu protiv pandemije koronavirusa, ona još nije okončana, a pripreme za evenutalni novi udar tokom jeseni sada su prioritet za regionalnu kancelariju Svetske zdravstvene organizacije za Evropu“, izjavio je šef te kancelarije Hans Kluge.

Istakao je i da je veoma važno da nadležni ulože maksimum u uspostavljanje agresivnog sistema nadzora za testiranje, praćenje zaraženih i pronalaženje njihovih kontakata kako bi se u slučaju ponovnog udara virusa izbegle skupe dodatne mere izolacije.

Kovid 19 : Evo kada su ljudi najzarazniji

U poslednaj 24 sata u Sjedinjenim Američkim Državama registrovano je skoro 12.000 novoobolelih, u Indiji preko 9.800, u Rusiji 7.790, dok je Brazil zabeležio još 5.203 nova slučaja.

U Meksiku je zaraženo još 4.930 osoba, dok je broj smrtnih ishoda samo za poslednja 24 sata - čak 770, sudeći prema podacima sa sajta worldometers.

Svetska zdravstvena organizacija izmenila preporuke o nošenju maski

U Severnoj Makedoniji zaražene su još 182 osobe, dok je šestoro preminulo od posledica koronavirusa.

U Crnoj Gori su se pojavili novi slučajevi zaraze, rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković i istakao da sa sigurnošću može da tvrdi da su svi novoregistrovani uvezeni.

Eraković je dodao da nije neočekivano ponovno pojavljanje virusa „s obzirom na neodgovorno ponašanje građana”, a očekuje da će narednih dana broj novozaraženih biti još veći, prenosi RTS.

Izvor: RTS, Medik