filteri close
Objavljeno: 30.04.2023. Image source: Pexels
300x600

Posvećuju se poslu, vežbanju, internetu, sve manje ženama i porodici

Današnji ubrzani tempo života ostavlja traga na razne aspekte našeg postojanja, od poslovnog okruženja, preko svakodnevnih navika, pa sve do emotivnih veza.

Istraživanje sprovedeno u SAD o intimnim odnosima i ljubavi, iako ne direktno vezano za naše prostore, izazvalo je zabrinutost i postavilo pitanje - da li bismo i mi mogli biti pogođeni ovim trendom, ukoliko već nismo?

Naime, nedavno objavljena studija ukazuje na to da muškarci u dvadesetim godinama imaju dvostruko veću šansu da ostanu samci u poređenju sa ženama istog uzrasta. Recimo, u SAD je seksualna aktivnost najmanje prisutna među tridesetogodišnjacima.

Ljubomora nije zdravo osećanje koje treba gajiti, može biti okidač za nasilje u vezi

Istraživanje sprovedeno od strane "Pew Research Center" analiziralo je status veze kod mladih i odraslih osoba u svojim dvadesetim tokom 2022. godine. Rezultati pokazuju da je čak 30% mladića izjavilo da nisu imali polne odnose u toku prethodne godine.

Britanska stručnjakinja za veze, Natalija Kobilkina, objašnjava razloge ovakvog trenda:

"Muškarci dosta vremena posvećuju poslu, hobijima, vežbanju i druženju s prijateljima. Sve im je to lakše od upoznavanja žena. U poslovnom svetu, na primer, mogu biti sigurni da neće biti odbijeni i da su omiljeni među kolegama. Međutim, za upoznavanje žene moraju uložiti dodatni napor, a ne svaki muškarac želi da odvoji vreme za to", objašnjava Natalija.

Dolaze li u obzir “liberalne veze”?

Ona ističe i situaciju među ženama:

"Mnoge žene danas varaju svoje partnere, a ukoliko je žena uspešnija od muškarca, često prestaje da ga poštuje. One radije traže 'jačeg muškarca' koji će ih uzbuđivati."

Pored toga, jedan od ključnih razloga za opadanje interesovanja za emotivne veze i odnose, na koji je ukazivao naš poznati urolog dr Aleksandar Milošević, jeste po*nografija.

Muškarci često biraju da gledaju filmove za odrasle umesto da ostvare stvarnu komunikaciju i odnos. Osim toga, porodični odnosi i odrastanje igraju ključnu ulogu.

Stalno upadate iz jedne u drugu vezu, plašite se i pomisli da ste solo, evo odgovora na to pitanje...

Natalija navodi da mnogi muškarci odrastaju u razvedenim porodicama i nikada nisu videli svog oca kako pokazuje romantične gestove prema partnerki. Na kraju, ova stručnjakinja nudi i rešenje za ovaj problem.

"Muškarci bi trebalo da posvete više vremena ženama i da im pruže pažnju. Pokažite partnerki koliko vam je važna, provodite zajedničko vreme i raspitujte se o njenim interesovanjima", savetuje Natalija.

Dakle, suočeni sa izazovima današnjeg društva i promenama u načinu života, i muškarci i žene moraju pronaći načine kako da očuvaju i unaprede svoje emotivne veze.

Usvajanje novih pristupa komunikaciji i razumevanju potreba partnera može dovesti do uspešnih i ispunjujućih odnosa, što će u konačnici rezultirati smanjenjem broja samaca među muškarcima, ali i ženama.