filteri close
Objavljeno: 15.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Psiholog i poznati su podelili svoja iskustva sa ovom emocijom

U "RTS ordinaciji" svoja iskustva i viđenje ljubomore kao emocije koja uništava mnoge odnose, podelili su pevačica Goca Tržan i glumac Milan Kalinić, a o svemu važnom iz ugla stručnjaka govorila je Marija Petrović, psiholog i psihoterapeut.

Ljubomora, da li je ona dokaz ljubavi ili slabosti? Karakteristika manjka samopouzdanja ili patološka želja za kontrolom partnera? U ekstremnim situacijama ova emocija može dovesti do nasilja u vezi ili braku, a koliko utiče na partnerske odnose govori podatak da se mnogi emotivni odnosi upravo zbog ljubomore i prekidaju.

Pevačica Goca Tržan o situacijama u kojima je osetila ljubomoru

"Sa tim sam imala iskustvo mnogo puta, jedna od najekstremnijih je bila kada smo moj bivši partner i ja ušli u jedan beogradski hotel da ručamo. Konobar se javio meni, a on je tu često dolazio i ostavljao veliki bakšiš. To nije bila ljubavna ljubomora, to je ljubomora na status".

Otelo sindrom: Znaci patološke ljubomore koje morate otkriti na vreme

"Ljubavna ljubomora desila mi se na ulici. Neka dva momka su mi dobacila nešto, ali ne nešto ružno", rekla je Goca i dodala da se njen tadašnji partner obratio momcima, što ona ne podržava.

Dodaje da ljubav poistovećuje sa slobodom, sa širinom i prihvatanjem onoga sa kime si baš onakvim kakav jeste, sve drugo nije ljubav.

Kako se glumac Milan Kalinić nosi sa ljubomorom i da li je teško biti partner javne ličnosti

"Ja nisam ljubomoran čovek, to valjda ide iz sigurnosti u sebe i ide iz toga kako se tvoj partner ponaša i da li ti daje povoda. Ja kad osetim ljubomoru, osetio sam je sa razlogom, neko mi je dao povoda, ja tada prekidam. Skoro dvadeset godina sam u srećnom braku. Kao javna ličnost i kao muškarac imam neke kvalitete koje žene vole, vrlo je teško biti moja partnerka. Sandra se sa tim nosila fenomenalno, učila je da se nosi i naučila, ne skroz jer je to jako teško", naglasio je glumac.

"Takav mi je posao, stalno sam okružen ženama, lepim ženama, poznatim ženama, pametnim ženama. Te žene se često ne kontrolišu kada je Sandra pored mene, ona samo može da zamisli šta se dešava kada nije pored mene. Vrlo je teško nositi se sa tim. Moja žena jeste ljubomorna, ali ona to prikriva i ume da sakrije, bori se sa tim na pravi način i drži do sebe", objasnio je Kalinić.

Da li je ljubomora koju neko oseća nedostatak samopouzdanja ili je to potreba da se kontroliše partner

"Ima veze sa tim kakvi smo mi kao osoba, kakve neke odrednice ličnosti imamo i sa nečim što mi u psihologiji zovemo stil emocionalne povezanosti. Postoje osobe koje su prijemčivije da osete ljubomoru, odnosno veći strah i uznemirenost da nas objekat naše ljubavi napusti”, istakla je Marija Petrović.

Vreme je za iskrenost: Da li drugima želite dobro ili se upoređujete sa njima?

Dodaje da je svaka emocija prirodna i mi svi osećamo ljubomoru, pitanje samo da li smo je svesni ili nismo svesni. To u velikoj meri zavisi od emocionalne inteligencije  koja je veština.

"Pod broj jedan muškarac koji konstantno obraća pažnju na to sa kim ja pričam telefonom, koliko se dopisujem, pita zašto sam spustila telefon kada je ušao. Koji povezuje neke situacije koje su u mojoj glavi i u mom životu potpuno nepovezane”, istakla je Goca Tržan.

Lopov uvek prvi viče: držite lopova

"Muškarci koji su ekstremno ljubomorni, daju razlog za ljubomoru. Mnogo puta sam to imala u ličnom iskustvu, ali i u iskustvu svojih prijatelja i prijateljica”, rekla je Goca Tržan i dodala da ima parova koji uživaju u ovakvim odnosima, ali i da ograničavanje i sputavanje partnera najčešće može rezultirati prevarom. "Naročito ako mu staviš lance, jer sve što je zabranjeno je najslađe. Jednom sam rekla svom bivšem partneru – Ako se rešiš da me varaš i da me praviš ljubomornom, samo pomisli gde sam ja i da li možda radim to isto.”

Koja pitanja mogu upućivati na ljubomoru

"Ljubomora nije zdrava emocija i nije nešto što treba podržavati. Prirodno je kada nekoga volimo i kada smo zaljubljeni da se uplašimo da ćemo bez te osobe ostati. I to se dešava, može da traje sekund, minut, ako mi podržavamo to promišljanje nekim dokazima, praćenjem, zabranama, odlukama, mi podržavamo osećanje koje nije zdravo za nas", istakla je Petrovićeva.

Čuva zdravlje tela, uma i duše, potpuno je besplatan, a dostupan je skoro svima

"Postoje različite manipulacije, to su pitanja: Kako si se obukla? Dokle si na fudbalu? Što si se kupao posle fudbala? Kada si izašao sa posla? Muškarci su češće ljubomorni na mogućnost seksualne prevare, a žene mogućnost emocionalne prevare”, ističe Marija Petrović.

Ekstremna ljubomora može dovesti do nasilja u partnerskom odnosu

"Ona je često jedan od faktora rizika, često se ljubomora povezuje sa korišćenjem različitih psihoaktivnih supstanci, najčešće stimulativnih i alhohola. Postoje parovi koji su možda idealni kandidati za psihoterapiju. To je žena koja ima određeni stil emocionalne privrženosti, koji se zove preokupiran ili anksiozni", istakla je psihoterapeut i dodala da ovakve žene ne žele da se odvajaju od svog muškarca, već žele da stalno provode vreme sa partnerom.

"Svoju decu volim najviše na svetu i bezuslovno, ali ni sa svojom decom ne mogu da budem non-stop. Zamisli da neko hoće da bude sa tobom stalno? To je pogrešno doživljavanje ljubavi”, rekao je Kalinić.

Marija Petrović, psiholog i psihoterapeut, savetuje da u situacijama kada neko oseća ljubomoru razmili o tome šta nedostaje u tom partnerskom odnosu.

Istraživanje:Odlazak na sastanke je najomrženiji deo samačkog života

"Mi hoćemo neke garancije i brak je zapravo neka vrsta garancije. Žene su one koje teže da održavaju porodicu, gledaju muškarca kroz filter da li može da bude muž i da izdržava porodicu. Muškarac gleda zabavu, ako se dobro zabavimo danas, zabavićemo se i sutra”, kaže ona.

"Svoju ženu kada sam video prvi put, ono zbog čega sam joj prišao i krenuo da je muvam je samo zbog seksa. To je najnormalnija stvar, svaki muškarac zato prilazi ženi. Posle se zaljubljuje u neke stvari, shvata neke stvari kakva je ta žena, ko su joj prijatelji, roditelji”, rekao je Milan Kalinić i dodao:

"Moja žena je vrlo atraktivna i lepa. Zamisli da se pojavim negde i budem ljubomoran jer je gledaju muškarci. Pa čak i da joj priđu, sve što je u granicama pristojnosti i normalnog, govorim o tome. Meni to najiskrenije i prija, zato što sam svestan da je moja žena lepa, da je atraktivna, prija mi i njeno ponašanje, sve dok neko ne pređe granicu”, kaže Kalinić.

Neurobiologija ljubavi

Marija Petrović navodi da postoje pokazatelji evolucije zašto žene više teže vezivanju od muškaraca. Naime, žena je od nastanka zajednice brinula o kući i deci, dok je pažnja muškarca bila usmerena ka produžetku vrste.

"Ako uzmemo neurobiologiju, i ona (žena) što šalje gole slike, šalje iz potrebe da se uda”, rekla je psiholog i dodala da muškarci više od žena uživaju u sadašnjem trenutku, dok su žene sklonije razmišljanju o braku posle nekoliko susreta.

Crvena zastavica – Koliko si ih imao/imala do sad?

"Osoba koju upoznaš u nekim godinama i da ti kaže da je bila sa jednim ili sa dva muškarca? Treba ti žena koja je prošla nešto, koja ima neko životno iskustvo”, napominje Kalinić.

Stalno upadate iz jedne u drugu vezu, plašite se i pomisli da ste solo, evo odgovora na to pitanje...

"Kada postavimo neko pitanje, mi imamo neku projekciju šta ta osoba treba da nam odgovori da bismo mi poverovali. Ako osoba koju smo pitali ne da odgovor koji smo očekivali, toj priči kraja nema ni za pet dana, za sedam dana, pedeset dana. Bolje je ne postavljati pitanja za koja sa sigurnošću ne možete da znate odgovor”, rekla je psihološkinja i dodala:

"Dok ne postoji konkretna osoba, mi ne možemo ni da budemo ljubomorni. Kada ta osoba dobije oblik, ime i prezime, onda kreće ljubomora koja se fiksira zajedno sa mržnjom na tu osobu”, zaključila je psiholog Marija Petrović.