filteri close
Objavljeno: 13.03.2022. Image source: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Kažu da je "deltakron" bio očekivan, evo kakva je klinička slika od njega

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.366 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 17 pacijenata.

Testirano je 8.085 osoba. Na respiratoru je 67 pacijenata.

Procentualno je zaraženo 17 odsto zaraženih.

Koronavirus je juče potvrđen kod 1.967 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 18 pacijenata. Testirano je bilo 11.039 osoba. Na respiratoru je bilo 75 pacijenata.

Virusolozi sa Instituta Paster u Parizu sekvencirali su genom nove varijacije kovida, nazvane deltakron. U Francuskoj je već zabeleženo više slučajeva novog soja, koji je sada i zvanično registrovan.

"Ova mutacija bila je očekivana, ako se uzme u obzir intenzivna cirkulacija i omikrona, i delte", rekla je Marija van Kerkhov, tehničarka iz Svetske zdravstvene organizacije.

Delta soj izazivao je težu kliničku sliku od prethodnih, dok je omikron bio zarazniji i prenosiviji. Soj koji je kombinacija prethodna dva zabrinuo je mnoge, ali ohrabruje činjenica da je veliki deo stanovništva planete imunizovan vakcinacijom ili preležanom bolešću. Tome u prilog ide i relativno mali zabeleženi broj slučajeva deltakrona.