filteri close
Objavljeno: 27.06.2022. Image source: Foto: Pexel/Kampus Production
300x600

Ako već neko vreme imate perut, velike su šanse da tražite savete kako biste se rešili stalnog svraba i nelagodnosti.

Perut je prilično česta i pogađa svakog petog čoveka, više muškaraca nego žena. Starost je još jedan faktor koji utiče na prevalenciju peruti jer se može javiti svima u rasponu od 18 do 50 godina. Oni sa dijagnozom određenih bolesti, kao što su Parkinsonova bolest ili HIV, takođe mogu biti skloniji ovom stanju. Dok se kod nekih perut pojavljuje s vremena na vreme, za druge to može biti doživotna nelagodnost. Srećom, nije zarazna ili neizlečiva. Uz odgovarajuće mere prevencije i lečenja, možete se zauvek rešiti peruti a kosu učiniti sjajnom, bujnom i zdravom.

Kako da se rešite peruti prirodnim putem?

Neki ljudi povećavaju unos morskih plodova ili se okreću dodacima ribljeg ulja kako bi povećali omega-3 masne kiseline u telu. Osim toga, dodaci ribljeg ulja mogu da podstaknu rast kose i obezbede ishranu folikulima dlake. Studija iz 2015. takođe otkriva da bi perut mogla biti rezultat nedostatka cinka. Stoga, možete pokušati da uzimanjem suplemenata cinka. 

Osim uzimanja suplemenata, nanošenje aloe vere direktno na vaše vlasište može pomoći u ublažavanju simptoma peruti i olakšanju stalnog svraba i upale. Bilo da se primenjuje u obliku medicinskog gela ili dobijena direktno iz esencije lista aloe vere, aloe vera ima izuzetna umirujuća svojstva koja čine čuda. Još jedan kućni lek protiv peruti je maslinovo ulje. 

Da li jabukovo sirće zaista pomaže u lečenju peruti?

Prirodna jedinjenja u maslinovom ulju mogu učiniti da ljuspice omekšaju na vašem skalpu. Kasnije se mogu očešljati da vaše vlasište ostane bez peruti. Ako vam aloe vera ili maslinovo ulje nisu na raspolaganju, možete isprobati i ulje čajevca za uklanjanje peruti. Kada se pomeša sa osnovnim uljem, poput kokosa ili jojobe, njegova lokalna primena može imati neverovatne efekte u kontroli peruti i ublažavanju ranica na glavi.