filteri close
Objavljeno: 22.05.2022. Image source: Foto: Pexel/Element5 Digital
300x600

Neki ljudi ga koriste kao prirodni lek za perut. 

Iako ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da jabukovo sirće može pomoći u lečenju peruti, praksa pokazuje da se može koristiti za lečenje peruti.

Jabukovo sirće ima antifungalna svojstva koja mogu sprečiti stvaranje nekih vrsta gljivica. Takođe deluje kao dezinfekciono sredstvo i može da ubije gljivice i bakterije koje mogu dovesti do peruti. 

Šta izaziva PERUT i kako da je se rešite?

Ostala svojstva jabukovog sirćeta uključuju njegovu kiselost i količinu minerala i živih kultura u tečnosti. Ova svojstva mogu biti u stanju da održe zdravom kožu glave i spreče perut. 

Ako ste zainteresovani da koristite jabukovo sirće kao prirodni lek protiv peruti, možete dodati nekoliko kašika jabukovog sirćeta u vaš šampon ili napraviti razblaženi rastvor jabukovog sirćeta koji ćete koristiti za završno ispiranje nakon šamponiranja. Takođe možete naneti malu količinu nerazređenog jabukovog sirćeta na kožu glave pomoću vate i ostaviti da odstoji nekoliko minuta pre ispiranja.

Ostale prednosti jabukovog sirćeta

Može se koristiti lokalno za pomoć kod stanja kože kao što su akne. Njegova antibakterijska svojstva čine ga odličnim sastojkom za borbu protiv fleka i akni na licu. Da biste koristili jabukovo sirće za lice, možete dodati malu količinu u sredstvo za pranje lica ili koristiti ga kao tonik nakon pranja lica. 

Jabukovo sirće se može koristiti i kao prirodno sredstvo za čišćenje kuće i za vaš veš.

Ako se konzumira pomaže u varenju, gubitku težine i kontroli šećera u krvi. Ojačava imuni sistem i pomaže vam u borbi protiv infekcija. Da biste iskoristili prednosti jabukovog sirćeta, možete dodati nekoliko kašika u vodu ili čaj i piti ga svaki dan. Obavezno razblažite jabukovo sirće  pre nego što ga popijete da ne biste oštetili zube i grlo. 

I na kraju, svima je poznato da se koristi u prelivima za salate i marinadama.