filteri close
Objavljeno: 10.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Varikocela je proširenje vena u skrotumu (mošnicama).

Abnormalnost vena u skrotumu može rezultirati varikocelom. Te vene se zovu pampiniformni pleksus.

Varikocela se javlja samo u skrotumu i vrlo je slična varikoznim venama koje se mogu javiti na nozi. Varikocela može rezultirati smanjenom proizvodnjom i kvalitetom sperme, što u nekim slučajevima može dovesti do neplodnosti. Takođe, može smanjiti testise.

Varikocele su česte. Mogu se naći kod 15 % odraslih muškaraca i oko 20 % adolescenata. Češće su kod muškaraca uzrasta od 15 do 25 godina

Varikocele se obično formiraju tokom puberteta i češće se nalaze na levoj strani skrotuma. Anatomija desne i leve strane skrotuma nije ista. Varikocele mogu postojati na obe strane, ali to je izuzetno retko. Ne utiču sve varikocele na proizvodnju sperme.

Šta uzrokuje razvoj varikocele?

Spermatična vrpca pridržava svaki testis. Kablovi takođe sadrže vene, arterije i živce koji podržavaju ove žlezde. U zdravim venama unutar skrotuma, jednosmerni ventili premeštaju krv iz testisa u skrotum, a zatim je vraćaju u srce.

Ponekad se krv ne kreće kroz vene kako bi trebalo i počinje da se udružuje u veni, što dovodi do njenog povećanja. Varikocela se vremenom polako razvija.

Ne postoje utvrđeni faktori rizika za razvoj varikocele, a tačan uzrok je nejasan.

Kako da prepoznate simptome varicocele?

Možda nemate simptome povezane sa varikocelom. Međutim, možda ćete primetiti:

• kvržicu u jednom od testisa
• otok u vašem skrotumu
• vidljivo uvećane ili iskrivljene vene na mošnici, koje se često opisuju kao da izgledaju kao vreća crva
• tupi, ponavljajući bol u skrotumu

Moguće komplikacije

Ovo stanje može uticati na plodnost. Varikocela je prisutna kod 35 do 44 % muškaraca sa primarnom neplodnošću i od 45 do 81 % muškaraca sa sekundarnom neplodnošću.

Muškarci, hrana dobra za srce je hrana dobra za reproduktivno zdravlje

Termin primarna neplodnost se obično koristi za par koji nije začeo dete posle najmanje jedne godine pokušaja. Sekundarna neplodnost opisuje parove koji su bar jednom uspeli da žena zatrudni, ali nisu u mogućnosti ponovo.

Kako se dijagnostikuje varikocela?

Lekar obično dijagnostikuje stanje nakon fizičkog pregleda. Varikocela se ne može uvek osetiti ili videti kada ležite. Lekar će vam najverovatnije pregledati testise dok stojite i ležite.

Možda će lekar morati da izvrši ultrazvuk skrotuma. Ovo pomaže u merenju spermatičnih vena i omogućava lekaru da dobije detaljnu, tačnu sliku stanja.

Muškarci, dobre vesti! Na pomolu je kačket koji poništava gubljenje kose

Kada se dijagnostikuje varikocela, lekar će je klasifikovati sa jednim od tri klinička stepena. Označeni su od stepena 1 do 3, u skladu sa veličinom kvržice u testisu. Ocena 1 je najmanja, a ocena 3 najveća.

Veličina ne mora nužno uticati na celokupni tretman, jer vam možda neće biti potrebno lečenje. Mogućnosti lečenja zasnivaju se na stepenu neugodnosti ili problema sa neplodnošću koje imate.

Metode lečenja varikocela

Nije uvek potrebno lečiti varikocelu. Međutim, možda ćete želeti da razmislite o lečenju ako varikocela:

• izaziva bol
• izaziva atrofiju testisa
• uzrokuje neplodnost

Možda ćete želeti da razmotrite i lečenje ako razmišljate o tehnikama potpomognute reprodukcije.

Najopasnije poze u seksu po žene i muškarce!

Ovo stanje može prouzrokovati probleme sa funkcionisanjem testisa kod nekih ljudi. Što ranije započnete lečenje, veće su šanse za poboljšanje proizvodnje sperme.

Nošenje uskog donjeg veša može vam ponekad pružiti podršku koja ublažava bol ili nelagodu. Dodatni tretman, poput varikocelektomije i embolizacije varikocela, možda će biti potreban ako se vaši simptomi pogoršaju.

Varikocelektomija

Varikocelektomija je operacija koja se radi u bolnici. Urolog će vam ući kroz stomak ili karlicu i stezati ili vezati abnormalne vene. Krv tada može teći oko abnormalnih vena do normalnih. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako se pripremiti za operaciju i šta očekivati nakon operacije.

Embolizacija varikocele

Embolizacija varikocele je manje invazivan postupak. Mali kateter ubacuje se u prepone ili vratnu venu. Zatim se kalem stavlja u kateter i u varikocelu. Ovo blokira dolazak krvi do abnormalnih vena.

Život sa varikocelom

Neplodnost je česta komplikacija varikocele. Razgovarajte sa svojim lekarom o poseti specijalistu za reprodukciju ako imate probleme sa plodnošću. 

Operacija je neophodna samo ako vam varikocela zadaje bol ili ako pokušavate da imate dete. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koji tretman je pravi za vas.