filteri close
Objavljeno: 23.06.2020. Image source: Pexels/Ketut Subiyanto
300x600

Varanje u braku ozbiljno povećava rizik od smrti

Nije šala, nije vic: "švrljanje" za vreme braka može biti fatalno po muškaraca. 

Muževi koji se viđaju sa ljubavnicama imaju veće šanse da se suoče sa nekom od ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti pa i infarktom.  

Muškarci koji varaju svoje supruge imaju veće izglede da pretrpe infarkt od onih koji ostaju verni, pokazalo je novo italijansko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine.

Vrlo prost (ne i lak) način na koji možete ojačati brak i vezu

Iznenadna smrt pri polnom odnosu češća je u odnosu muškarca i ljubavnice, nego u odnosu sa suprugom.

Tačni razlozi, međutim, nisu poznati, navode naučnici koji kao moguća objašnjenja ovog fenomena navode grižu savesti, stres zbog skrivanja veze ili napore koji idu uz zahtevniju mlađu ljubavnicu, uključujući izlaganje ekstravagantnijoj hrani i piću.

Veza između bračnog neverstva i srčanih problema obrađena je u okviru istraživanja u kojem su naučnici Univerziteta u Firenci proučavali postojeće podatke o učincima bračne nevere.

Kad je teško i kad je muka - žene su vernije

Koristeći termine "nevera" i "vanbračna veza" analizirali su učestalost i okolnosti srčanih udara kod muškaraca pa su utvrdili da su srčani udari, uključujući one sa smrtnim ishodom, relativno retki u braku, ali češći u vanbračnoj vezi.

"Neverstvo kod muškaraca je povezano s većim rizikom od teških kardiovaskularnih incidenata", rekla je vođa istraživanja doktorka Alesandra Fišer.

Loši brakovi su loši za srce - bukvalno

"Moguće da tajni odnos u nepoznatom okruženju može značajno da poveća krvni pritisak i broj otkucaja srca što dovodi do povećane potražnje za kiseonikom", dodala je ona.

Izvor: RTS, Medik