filteri close
Objavljeno: 10.02.2020. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Neskladni brakovi negativno utiču i na fizičko zdravlje

Loš brak je loš po mnogo osnova, najviše mentalnih, ali i fizičkih. Štaviše, uzrok srčanih problema mogu biti i loši odnosi u porodici, utvrdili su britanski naučnici. Učestalost "negativnih događaja" u intimnim odnosima povećava rizik od srčanih problema za 34 odsto.

Narušena harmonija u bračnoj zajednici i loši odnosi sa bližnjima povećavaju opasnost od srčanih problema za 34 odsto, pokazali su rezultati novog britanskog istraživanja.

Manje seksa može značiti i raniju menopauzu

Život u bračnoj zajednici i socijalni odnosi imaju generalno pozitivno dejstvo po zdravlje ljudi.

Međutim, zaključak britanskih naučnika pokazuje da bi loši odnosi unutar zajednica mogli da anuliraju taj pozitivan uticaj.

Grupa londonskih istraživača je došla do tih rezultata podelivši uzorak od devet hiljada britanskih funkcionera na tri grupe, prema učestalosti „negativnih događaja" u njihovim intimnim odnosima.

Šta znači biti u JO-JO vezi?

Istraživanje je pokazalo da su funkcioneri kod kojih su ti događaji bili najučestaliji bili izloženi 34 odsto većoj opasnosti od srčanih problema tokom 12 godina, koliko je kontrolisano njihovo zdravstveno stanje.

Razlika nije postojala između muškaraca i žena, kao ni između supružnika i drugih bliskih osoba - članovi porodice, prijatelji.

Statistika je jasna: brak je dobar po zdravlje i produžava život

Tokom istraživanja su uzimani u obzir i činioci kao što su godište ispitanika, životne navike (pušenje) i drugi socio-ekonomski faktori koji utiču na opasnost od srčanih problema.

Sledeći korak naučnika je ispitivanje bioloških mehanizama utvrđene veze između loših odnosa i srčanih oboljenja.