filteri close
Objavljeno: 18.01.2020. Image source: panajiotis/Pixabay
300x600

Nova istraživanja britanskih naučnika ukazuju na uzročnu povezanost između količine seksa koji žena upražnjava i perioda u kojima se kod nje javljaju prvi znaci menopauze.

Britanski naučnici pratili su izveštaje o seksualnom životu i menopauzalnom statusu 3000 Amerikanki tokom jedne decenije.

Žene su prvi put intervjuisane kada su imale 45 godina. 

U tom trenutku nijedna od njih još uvek nije ušla u menopauzu, ali je 46%  njih imalo prve simptome perimenopauze, poput promena u ciklusu i povremenih valunga.  

Tema koje ne treba da se stidite: seksualna disfunkcija kod žena!

Tokom više od 10 godina praćenja, 45% žena ušlo je u prirodnu menopauzu, pri čemu je prosečna starost početka simptoma bila 52 godine.

Pokazalo se da su one žene koje su imale manje seksa uglavnom ulazile u menopauzu ranije. 

Rana menopauza povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Autori studije, objavljene u časopisu Royal Society Open Science, tumače da ukoliko žena nema redovne seksualne odnose ili prilike za trudnoću, telo bira da „ne ulaže” u ovulaciju. 

Istakli su, takođe, da seksualna aktivnost povezana sa kasnijom menopauzom obuhvata i oralni seks, milovanje i masturbaciju, te da i žene bez partnera mogu da učine nešto kako bi kasnije ušle u menopauzu.

13 zlatnih pravila za žene u menopauzi

Ovo istraživanje u skladu je sa teorijom da se menopauza prvobitno razvila da bi smanjila reproduktivni sukob između različitih generacija žena i omogućila ženama da povećaju svoju posvećenost unucima. 

Dakle, prestanak seksualne aktivnosti mogao bi poslati signal da započne sledeći fiziološki prelaz, tumače istraživači.

Kako godine utiču na seksualnost žena i muškaraca?

Autori studije osvrnuli su se i na neka ranija istraživanja, koja ukazuju na to da udate žene kasnije ulaze u menopauzu.

Jedna od teorija koja objašnjava ovu pojavu je da udate žene imaju redovniji seks od onih koje nisu u braku ili nemaju stalnog partnera.

Nauka kaže: Žene u ozbiljnim vezama imaju bolji seks, ALI!