filteri close
Objavljeno: 14.10.2019. Image source: JESHOOTS-com/Pixabay
300x600

Seksualna disfunkcija odnosi se na problem tokom bilo koje faze seksualnog odnosa koji sprečava pojedinca ili emotivne partnere da dožive zadovoljstvo usled seksualne aktivnosti. 

Iako istraživanje sugerše da je seksualna disfunkcija česta (43% žena i 31% muškaraca prijavljuje određeni stepen poteškoća), to je tema o kojoj se mnogi ustručavaju ili se stide da govore.

Šta uzrokuje seksualnu disfunkciju?

Seksualna disfunkcija može biti rezultat fizičkog ili psihološkog problema.

Fizički uzroci

Mnoga fizička i/ili medicinska stanja mogu uzrokovati probleme sa seksualnom funkcijom. Ova stanja uključuju dijabetes, srčane bolesti, neurološka obolenja, hormonski disbalans, menopauzu, hronične bolesti, kao što su bubrežna bolest ili zatajenje jetre, alkoholizam ili zloupotreba narkotika.

Pored toga, neželjeni efekti određenih lekova, uključujući neke antidepresive, mogu negativno uticati na seksualnu želju i funkcionalnost.             

Psihološki uzroci

Psihološki uzroci uključuju stres i anksioznostna poslu, zabrinutost zbog seksualnog učinka, probleme u braku ili vezi, depresiju, osećaj krivice ili efekte nekadašnje seksualne traume.  

Koga pogađa seksualna disfunkcija?

I muškarci i žene su pogođeni seksualnom disfunkcijom. Seksualni problemi se javljaju kod odraslih svih uzrasta. Među onima koji su najčešće pogođeni jesu starije odrasle osobe, što je često povezano sa slabljenjem zdravlja usled starenja.

Kako seksualna disfunkcija utiče na žene?
Najčešći problemi u vezi sa seksualnom disfunkcijom kod žena jesu: 
  • Inhibirana seksualna želja, što uključuje nedostatak seksualne želje ili interesovanja za seks.

Mnogi faktori mogu doprineti nedostatku želje, uključujući hormonske promene, medicinska stanja i tretmane (na primer, kancer i hemoterapiju), depresiju, trudnoću, stres i umor .

Dosadna redovna seksualna rutina takođe može doprineti nedostatku želje za seksom, kao što mogu činiti i životni faktori, poput opsednutošću karijerom i preopterećenosti brigom o deci.        

  • Nemogućnost doživljavanja uzbuđenja

Za žene, nemogućnost doživljavanja fizičkog uzbuđenja tokom seksualne aktivnosti često uključuje nedovoljno vlaženje vagine, što može biti povezano sa anksioznošću ili neadekvatnom stimulacijom.    

  • Nedostatak orgazma (anorgazmija)

Ovo je odsustvo seksualnog vrhunca (orgazam). Može biti uzrokovano ženskom seksualnom inhibicijom, neiskustvom, nedostatkom znanja i psihološkim faktorima, poput krivice, anksioznosti ili prošlih seksualnih trauma ili zlostavljanja.

Ostali faktori koji doprinose anorgazmiji uključuju nedovoljnu stimulaciju, upotrebu određenih lekova i hronične bolesti. 

  • Bolan odnos

Bol tokom odnosa može biti izazvana nizom problema, uključujući endometriozu, ciste na jajnicima, vaginitis, prisustvo ožiljnog tkiva od operacije ili seksualno prenosivu bolest.     

Kako se dijagnostikuje ženska seksualna disfunkcija?

Da bi se dijagnostikovala seksualna disfunkcija žene, lekar će verovatno početi fizičkim pregledom i detaljnom procenom simptoma. On može da obavi pregled kako bi procenio zdravlje reproduktivnih organa, Papa test, kako bi otkrio promene u ćelijama grlića materice, kao i druge testove kako bi se isključili medicinski problemi koji mogu doprineti ženinoj seksualnoj disfunkciji.          

Procena stavova pacijentkinje u vezi sa seksom, kao i drugih mogućih faktora koji doprinose (kao što su strah, anksioznost, prošla seksualna trauma/zloupotreba, problemi u vezi ili zloupotreba alkohola ili droge) pomoći će lekaru da razume osnovni uzrok problema i utvrdi odgovarajuće preporuke za lečenje.

Kako se leči ženska seksualna disfunkcija?

Idealan pristup u lečenju ženske seksualne disfunkcije uključuje timski rad žene, lekara i obučenih terapeuta. Većina vrsta seksualnih problema može se rešiti lečenjem osnovnih fizičkih ili psiholoških problema.

Ostale strategije lečenja fokusiraju se na sledeće:

  • Pružanje obrazovanja

Edukacija o ljudskoj anatomiji, seksualnoj funkciji i normalnim promenama povezanim sa starenjem, kao i seksualnom ponašanju i odgovarajućim odgovorima, mogu pomoći ženi da prebrodi svoje strepnje.

  • Pojačavanje stimulacije

Može uključivati upotrebu erotskih materijala (video zapisa ili knjiga), masturbaciju i promene seksualne rutine. 

  • Podsticanje nekoitinalnog ponašanja

 Nekoitalno ponašanje (fizički stimulativna aktivnost koja ne uključuje seks), kao što je senzualna masaža, može se koristiti za unapređenje udobnosti i povećanje komunikacije između partnera. 

  • Minimiziranje bola

Korišćenje seksualnih položaja koji omogućavaju ženi da kontroliše dubinu prodora može pomoći u ublažavanju bolova. 

Lubrikanti takođe mogu pomoći u smanjenju boli izazvanog trenjem, a topla kupka pre odnosa može pomoći u opuštanju.

Da li se seksualna disfunkcija žene može izlečiti?

Uspeh lečenja ženske seksualne disfunkcije zavisi od osnovnog uzroka problema. Izgledi su dobri za disfunkcije koje su povezane sa fizičkim stanjem koje se može izlečiti.

Blaga disfunkcija koja je povezana sa stresom, strahom ili anksioznošću često se može uspešno lečiti savetovanjem, obrazovanjem i poboljšanom komunikacijom između partnera.

Kako hormoni utiču na seksualnu disfunkciju žene?

Hormoni igraju važnu ulogu u regulisanju seksualne funkcije kod žena. S padom ženskog hormona estrogena, koji je povezan sa starenjem i menopauzom , mnoge žene doživljavaju neke promene u seksualnoj funkciji.

Kakav uticaj ima histerektomija na seksualnu disfunkciju žene?

Mnoge žene doživljavaju promene u seksualnoj funkciji posle histerektomije (hirurško uklanjanje materice). Ovi problemi mogu biti povezani sa hormonskim promenama koje nastaju gubitkom materice. Pored toga, živci i krvni sudovi kritični za seksualnu funkciju mogu se oštetiti tokom operacije.   

Kako menopauza utiče na žensku seksualnu disfunkciju?

Gubitak estrogena nakon menopauze može dovesti do promena u ženskom seksualnom funkcionisanju. Emocionalne promene koje često prate menopauzu mogu ženama povećati ili smnjiti interesovanje za seks i/ili sposobnost da se uzbudi.

Treba napomenuti da neke žene u postmenopauzi prijavljuju porast seksualnog zadovoljstva. Ovo može biti posledica smanjene anksioznosti zbog straha od trudnoće. 

Pored toga, žene u postmenopauzi često imaju manje odgovornosti prema podizanju dece, što im omogućava da se opuste i uživaju u prisnosti sa svojim partnerima.    

Kada trebam potražiti pomoć lekarazbog seksualne disfunkcije?

Mnogo žena povremeno ima problema sa seksualnom funkcijom. Međutim, kada su problemi učestali, oni mogu izazvati brojne druge probleme kod žene i njenog partnera i mogu negativno uticati na njihov odnos. 

Ako imate bilo koji od ovih problema, potražite lekara radi blagovremene procene i lečenja.