filteri close
Objavljeno: 26.09.2019. Image source: silviarita/pixabay.com
300x600

Endometrioza je danas čest, i izuzetno neprijatan problem sa kojim se žene suočavaju.

Praćena je bolnim ciklusima, bolovima pri polnom odnosu, obilnim krvarenjem, neredovnim menstruacijama, kao i nemogućnošću začeća. 

Uz obavezno lekarsko praćenje, prepisanu terapiju i pripremu za eventualna hirurška rešenja, postoje promene koje možete napraviti u svojoj dnevnoj rutini kako biste se što jednostavnije nosili sa ovim problemom. 

Prilagođeni treninzi

Redovna fizička aktivnost veoma je važna za žene sa endometriozom.

U zavisnosti od intenziteta i vrste bola koji osećate, trebalo bi da prilagodite svoje treninge tako da izbegnete neprijatnosti, a ostvarite poboljšanje celokupnog stanja organizma.

Ako redovno trčite ili vozite bicikl, nivo estrogena u vašem organizmu može se regulisati tako da vaš ciklus traje kraće i bude manje bolan.

Aerobni treninzi takođe pomažu telu da stvori više endorfina, hemikalija koje vas čine manje osetljivim na bol.

Pazite na to šta jedete

Da biste se osećali bolje, jedite više voća, povrća i ribe.

Za žene koje imaju problem sa endometriozom takođe su dobre zdrave masti, poput omega-3 masnih kiselina u lososu, tuni ili orasima.

Sa druge strane, trebalo bi izbegavati govedinu, svinjetinu i drugo crveno meso. Njihove zasićene masnoće mogu izazvati upalni proces u organizmu. Crveno meso takođe podiže nivo estrogena, što pomaže endometrijumu da raste.

Nemojte piti alkohol

Čaša vina ili piva s vremena na vreme neće škoditi, ali žene koje piju više alkohola imaju veću verovatnoću da dobiju endometriozu. Konzumiranje alkohola takođe može pogoršati simptome. Alkohol podiže nivo estrogena, što može dovesti do bolnijih simptoma endometrioze.

Utoplite se 

Ako stavite bocu sa toplom vodom ili termofor na stomak, možete ublažiti bol. Topao (ali ne vruć) tuš ili kupka takođe su načini da se ublaži neprijatnost. Kratkotrajno uživanje u napunjenoj kadi vam može pomoći da se opustite i uklonite stres.

Naučite kako da se opustite

Život sa stalnim bolovima može biti veoma stresan, što često pogoršava simptome endometrioze, plus vas činiti osetljivijima na bol.

Opustite se. Pokušajte da dišete duboko. Meditirajte da biste smirili um i telo.

Isprobajte masažu

Nežna masaža oslobađa napetost, umiruje bolne mišiće i pomaže vam da se opustite.

Takođe može da ublaži bol izazvan endometriozom.

Važno je samo da izbegavate masažu stomaka, jer to može pogoršati vaše simptome.

Probajte akupunkturu

Istraživanja pokazuju da ova tradicionalna terapija može smanjiti bolove usled endometrioze i pomoći vam da se bolje nosite sa svakodnevnim aktivnostima. Pored toga, akupunktura je sigurna, sa vrlo malo nuspojava.

Izbegavajte kofein

Nekoliko studija razmatralo je moguću vezu između endometrioze i kofeina. 

Najnovija istraživanja pokazuju da nema razlike u stopi pojave endometrioze kod žena koje piju kofeinska pića i onih koje ne piju. 

U redu je uživati u kafi i čaju u umerenim količinama, ali ako utvrdite da kofein pogoršava vaše simptome, pređite na napitke bez kofeina.

Usudite se da zatražite podršku

Endometrioza utiče i na vaše telo i na um. Može vas učiniti anksioznom ili depresivnom, što često dodatno pojačava bol.

Oslonite se na podršku bliskih ljudi, zamolite ih za razumevanje ili savet, ili potražite stručnu pomoć u borbi sa bolom i stresom, kako biste što lakše prošli kroz sve neprijatnosti ovog problema.