filteri close
Objavljeno: 09.08.2024. Image source: Pixabay/katiklinski
300x600

Ukoliko niste sgurni kako da spremate batat,postoji nekoliko načina kako ga pripremiti, zavisno o vašim preferencijama i željenom jelu. Evo nekoliko ideja:

Pecite u rerni: Operite batate, ogulite ih ako želite, narežite na kolutove ili kockice te ih stavite na lim za pečenje. Premažite ih maslinovim uljem i začinite solju, biberom i po želji nekim začinima poput belog luka u prahu, crvene paprike ili cimeta. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta, ili dok ne postanu mekani.

Kuvanje na pari: Batat možete skuvati na pari kako biste zadržali što više hranjivih materija. Ogulite ih i narežite na komade, zatim stavite u posudu za kuvanje na pari i kuvajte dok ne postanu mekani, otprilike 15-20 minuta, zavisno o veličini komada.

Pire od batata: Skuvajte batat , zatim ih izgnječite ili izmiksajte kako biste napravili pire. Dodajte maslac, malo mleka , so, biber i po želji neki začin poput muškatnog oraščića.

Grilovanje na tiganju: Narežite batat na tanke kolutove i stavite ih na zagrejan tiganj. Pecite ih oko 3-4 minuta s obe strane, dok ne postanu mekani i lagano zapečeni.

Slatki krompir (batat)-prirodni izvor vitamina