Slatki krompir (batat)-prirodni izvor vitamina
Ne samo da je slatki krompir (BATAT) lako dostupan, jeftin i ukusan, on ima i mnoge druge prednosti za vaše zdravlje. Nabrojaćemo vam samo neke od njih.
1. Ima visok procenat vitamina B6
Vitamin B6 pomaže u smanjenju hemijskog homocisteina u našim telima. Homocistein je povezan sa degenerativnim bolestima, uključujući srčane napade.
2. Odličan izvor vitamina C
Dok većina ljudi zna da je vitamin C važan kako bi sprečio opasnost od virusa i gripa, mali broj ljudi je svestan da ovaj vitamin igra važnu ulogu u formiranju kostiju i zuba, varenju i formiranju krvnih zrnaca. Pomaže ubrzavanju zarastanja rana, stvara kolagen, koji pomaže u održavanju mladalačke elastičnosti kože i od suštinskog je značaja da nam pomogne da se nosimo sa stresom.
3. Izvor vitamina D
Vitamin D je ključan za imuni sistem i celokupno zdravlje (posebno zimi). Vitamin D, prvenstveno se pravi u našem telu kao rezultat adekvatnog sunčevog zračenja. Možda ste čuli za sezonski afektivni poremećaj, što je povezano sa neadekvatnim kontaktom sa sunčevim svetlom i nedostatkom vitamina D.
Vitamin D igra važnu ulogu u našim nivoima energije, raspoloženju i pomaže u izgradnji zdravih kostiju, srca, živaca, kože i zuba i podržava rad štitne žlezde.
4. Slatki krompir sadrži gvožđe i podržava zdrav imunitet
Većina ljudi je svesna da nam treba mineralno gvožđe kako bismo imali adekvatnu energiju, ali gvožđe igra druge važne uloge u našem telu, uključujući proizvodnju crvenih i belih krvnih ćelija, otpornost na stres, pravilno imunološko funkcionisanje i metabolizaciju proteina, između ostalog .
5. Dobar izvor magnezijuma, koji je relaksacioni i anti-stresni mineral
Magnezijum je neophodan za zdravlje arterija, krvi, koštanu, srčanu, mišićnu i nervnu funkciju, ali stručnjaci procenjuju da je oko 80 procenata populacije na svetu u deficitu kada je ovaj mineral u pitanju.
Zašto je BROKOLI toliko važan u ishrani?
6. Izvor kalijuma
Kalijum je jedan od važnih elektrolita, koji pomaže u regulaciji rada srca i nervnih signala. Kao i drugi elektroliti, kalijum izvodi mnoge osnovne funkcije, od kojih neki uključuju relaksirajuće kontrakcije mišića, smanjuju otok i kontrolišu aktivnost bubrega.
7. Ne povećava nivo šećera u krvi
Slatki krompir je prirodno sladak, ali se njegovi prirodni šećeri polako oslobađaju u krvotok, pomažući da se obezbedi uravnotežen i pravilan izvor energije, bez naglih skokova nivoa šećera u krvi, koji se vezuju za umor i povećanje telesne mase.
8. Slatki krompir pomaže u sprečavanju raka i zaštiti od efekata starenja
Njegova bogata narandžasta boja ukazuje na to da u sebi sadrži visok nivo karotenoidima, poput beta karotena i drugih karotenoida. Karotenoidi pomažu u jačanju vida i povećanju imuniteta na bolesti. Oni su snažni antioksidanti koji pomažu zaštitu od raka i od efekata starenja.
Kako spremati batat?
Probajte ih pečene, kao pire, barene ili grilovane. Možete ih dodati u supe i čorbe, ili grilovati i jesti uz zelenu salatu. Takođe, koristi se često za kašice za bebe. Ima odličan ukus.