Zašto je BROKOLI toliko važan u ishrani?
Postao je sinonim za zdravu, „zelenu”, ali često i bezukusnu ishranu. Ipak...
Ipak, brokoli je s razlogom jedna od najzdravijih namirnica, koja pritom – ne mora značiti i odustajanje od uživanja u hrani.
Evo zbog čega se toliko govori o ovom čarobnom zelenom povrću:
Bogat hranljivim sastojcima
Jedna od najvećih prednosti brokolija je njegov sadržaj hranljivih sastojaka - vitamina, minerala, vlakana i drugih bioaktivnih jedinjenja.
90 grama ovog povrća sadrži 6 grama ugljenih hidrata, 2,6 grama proteina, 0,3 grama masti i 2,4 grama vlakana, kao i značajan udeo vitamina C, A, K B9, kao i kalijuma, fosfora i selena.
Brokoli se može jesti u prerađenom ili sirovom obliku, ali se najčešće preporučuje pripremiti ga na pari.
Antioksidansi
Antioksidanti su molekuli koji inhibiraju ili neutrališu oštećenje ćelija prouzrokovanih slobodnim radikalima.
Ovo je posebno značajno za smanjenje upalnih procena i zaštitu opšteg zdravstvenog stanja organizma.
Brokoli ima visok nivo jedinjenja koje se tokom varenja pretvara u moćan antioksidans sulforafan, za koji se pokazalo da blagotvorno utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, regulisanje holesterola, borbu protiv oksidativnog stresa i pojave hroničnih bolesti.
Oksidativni stres – vodič za razumevanje i prevenciju smrtonosnog problema današnjice
Brokoli takođe sadrži merljive količine antioksidanasa luteina i zeaksantina, koji mogu sprečiti oksidativni stres i ćelijska oštećenja povezana sa problemima vida.
Smanjuje upalu
Brokuli sadrži različita bioaktivna jedinjenja koja dokazano smanjuju upalu u tkivima tela.
Pokazalo se da je ovo povrće posebno značajno za pušače, jer dovodi do smanjenja markera upale u telu.
Štiti od određenih vrsta karcinoma
Brojna istraživanja pokazala su da brokoli ima zaštitno dejstvo u odnosu na pojavu raka dojke, prostate, želuca, debelog creva.
Ipak, potrebno je još dosta istraivanja kako bi se ovi nalazi potkrepili i objasnili.
Kontrola šećera u krvi
Brokoli značajno smanjuje otpornost na insulin kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2.
Šta treba da znate o PREDIJABETESU
Pored antioksidanasa, brokoli je značajan izvor dijetalnih vlakana, koja su takođe važna za snižavanje šećera u krvi i kontrolu dijabetesa.
Čuva zdravlje srca
Poznato je da je povećan nivo lošeg LDL holesterola i triglicerida glavni faktor rizika za razvoj srčanih bolesti.
Pokazalo se da brokuli snižava nivo lošeg, i povećava nivo dobrog holesterola, kao i da smanjuje ukupan rizik od infarkta i oštećenja srčanog tkiva.
Ovo su najčešći OKIDAČI za infarkt
Bolje varenje
Bogat vlaknima i antioksidansima, brokoli podržava normalno funkcionisanje sistema organa za varenje i pomaže u rešavanju problema opstipacije (zatvora).
Opstipacija (zatvor)-bolest modernog doba
Čuva zdravlje mozga
Neki od hranljivih sastojaka i bioaktivnih jedinjenja u ovom zelenom povrću mogu usporiti mentalni pad i podržati zdravu funkciju mozga i nervnog tkiva, kao i brži oporavak.
Studija na 960 starijih odraslih osoba otkrila je da jedna porcija tamnozelenog povrća dnevno može pomoći u smanjenju mentalnog pada povezanog sa starenjem.
Usporava proces starenja
Proces starenja u velikoj meri pripisuje se oksidativnom stresu i smanjenoj metaboličkoj funkciji tokom životnog veka.
Istraživanja pokazuju da sulforafan, ključno bioaktivno jedinjenje brokolija, ima sposobnost usporavanja biohemijskog procesa starenja.
Jača imunitet
Sadržaj vitamina C u brokoliju podržava imuni sistem, a samo pola šolje ovog kuvanog povrća (78 grama) sadrži 84% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
Čuva oralno zdravlje
Brokoli je dobar izvor vitamina C i kalcijuma, dve hranljive materije povezane sa smanjenim rizikom od parodontalnih bolesti.
Čuva kosti i zglobove
Ovo povrće je izvor vitamina K i kalcijuma, dva vitalna hranljiva sastojka za održavanje jakih, zdravih kostiju, kao i fosfora, cinka, i vitamina A i C, koji su takođe važni za zdravlje skeletnog sistema.
Pretpostavlja se da sulforafan iz brokolija može igrati važnu ulogu u sprečavanju osteoartritisa.
5 jednostavnih saveta za sprečavanje bolova u zglobovima
Zdrava trudnoća
Brokoli je dobar izvor folata, to jest - vitamina B9, značajnog za zdrav razvoj fetusa, posebno mozga i kičmene moždine.
Uz to, neka ispitivanja na životinjama pokazuju da brokoli koji majka konzumira u trudnoći može podržati zdraviji kognitivni razvoj novorođenčeta.