filteri close
Objavljeno: 17.01.2023. Image source: Unsplash

banner-sidebar

"Građani, roditelji, molimo i apelujemo..."

Sve veći porast slučajeva malih boginja u Srbiji postaje sve važnija tema. To je dovelo dotle da je čak i Srpsko lekarsko društvo odlučilo da se oglasi i uputi apel roditeljima.

Prenosimo vam njihovo obraćanje javnosti:

"Poštovani građani,

Dragi roditelji,

Zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina, Srbija se nalazi na pragu epidemije morbila (malih boginje), mumpsa (zauške) i rubeole!

Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno.

Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i baterijskih superinfekcija. Ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih sedam pet godina. Virus  mumpsa (parotitisa) takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamernih informacija kojima su izloženi roditelji. Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu  odgovornost.

U skladu s tim, želimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom. Ove činjenice su egzaktno i nesporno naučno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine.

Izvršni odbor Srpskog lekarskog društva"