filteri close
Objavljeno: 25.02.2024. Image source: Foto: Pixabay/tomwieden
300x600

Za mnoge bolesti je ključno da se uhvate na vreme, a kod nas je to tabu

Čak 62 odsto stanovništva Srbije nikada nije posetilo nijedan preventivni lekarski pregled. U kontrastu, samo 4 odsto stanovnika redovno koristi sve mogućnosti za preventivne preglede, dok se 33 odsto povremeno odlučuje za ovakav vid provere zdravlja.

U poređenju sa 15 drugih evropskih država, Srbija je na začelju liste, odnosno deli negativno prvo mesto sa Poljskom kao zemlja sa najmanjim brojem ljudi koji idu na preventivne preglede.

Postavlja se pitanje zašto je to tako, s obzirom na to da svaki građanin ima pravo na sistematske preglede.

Prijavljena epidemija malih boginja na teritoriji Beograda

Na pitanje o razlozima izostanka sa pregleda, 35 odsto ispitanika ističe da nisu sigurni koji pregled bi trebalo da obave, 23 odsto navodi nedostatak vremena kao glavni problem, dok 12 odsto izražava strah od mogućih loših vesti po pitanju zdravlja.

Specijalista javnog zdravlja, dr Dragica Bukumirić sa Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", ističe da su deca najčešći pacijenti na sistematskim pregledima, posebno u predškolskom periodu.

"Kada su u pitanju mališani, roditelji su mnogo aktivniji u praćenju njihovog zdravstvenog stanja. Već sa dolaskom školskog doba, primećuje se pad u procentu dece koja se redovno pregledaju", objašnjava dr Bukumirić za RTS.

Bebe u prvoj godini života imaju priliku za šest detaljnih pregleda, budući da je to period intenzivnog rasta i razvoja, kako fizičkog, tako i mentalnog.

Nismo baš po ovome morali da budemo u svetskom vrhu

Što se tiče školaraca, njihovi sistematski pregledi se uglavnom organizuju u zdravstvenim centrima, iako postoji mogućnost da se pregledi sprovedu i u školama ukoliko su uslovi za to zadovoljeni. Ipak, škole nisu obavezne da iniciraju preventivne preglede.

"U svakoj zdravstvenoj ustanovi postoji dan kada funkcioniše savetovalište za decu, gde roditelji mogu dovesti svoje dete na pregled. Inicijativa za to je na samim roditeljima", napominje dr Bukumirić.

Za odrasle takođe postoje predviđeni sistematski pregledi po zakonu.

"Mogućnost za obavljanje sistematskih pregleda je zakonski omogućena, i to ostaje na pojedincu da proceni koliko je svestan važnosti brige o sopstvenom zdravlju i da iskoristi prednosti koje zdravstveni sistem nudi", zaključuje dr Bukumirić.