filteri close
Objavljeno: 18.02.2024. Image source: Pixabay/toubibe
300x600

Konzumacija duvana u svetu opada, a mi smo u svetskom vrhu

U novom izveštaju koji je objavio World Population Review, Srbija se izdvaja kao jedna od zemalja sa visokom prevalencijom pušenja, pošto se nalazi na visokom sedmom mestu na globalnom nivou!

Sa 40,6% svojih građana koji redovno puše, Srbija predstavlja primer značajne koncentracije pušača, pri čemu se 58,8% muškaraca i 41,2% žena identifikuje kao pušači. 

Ovaj podatak stavlja Srbiju u vrh liste zemalja sa najvećim udelom pušača, zajedno sa ostalim zemljama jugoistočne Azije i Balkana.

Izveštaj takođe pokazuje zanimljiv trend smanjenja broja pušača na globalnom nivou, što se može pripisati boljem informisanju javnosti o štetnim efektima pušenja duvana i sveobuhvatnim kampanjama za borbu protiv ove navike. Primera radi, u Velikoj Britaniji je zabeležen pad stope pušenja sa 38% u 2000. godini na 19,2% danas.

Da li je nargila štetna po zdravlje?

Prema ovim podacima, duvan se najviše konzumira u Okeaniji, odakle dolaze prve tri zemlje.

Zemlja sa najvišom stopom pušenja na svetu trenutno je Nauru, gde 52,1% populacije puši, pri čemu žene čine nešto veći procenat pušača u odnosu na muškarce. Sledi Kiribati, gde stopa pušenja iznosi 52%, sa raspodelom od 68,6% muškaraca pušača u odnosu na 31,2% žena.

Treći je Tuvalu, u kome puši 48 odsto populacije. No, treba reći da u sve te tri države zbirno ne živi ni 150.000 ljudi, od čega Nauru i Tuvalu imaju tek po nešto više od 10.000 stanovnika.

Šta se dešava sa telom nakon što prestanete da pušite: Hronologija povratka zdravlja

Četvrti je azijski Mjanmar u kojoj cigarete konzumira 45,5 odsto populacije, tik iznad Čilea, gde puši 44,7 odsto populacije. Ispred nas je Liban sa 42,6 odsto, a iza su Bangladeš (39,1), Grčka (39,1) i Bugarska (38,9).

Ovi podaci ukazuju na to da je pušenje i dalje rasprostranjena navika u mnogim delovima sveta, uprkos naporima da se ona suzbije.