filteri close
Objavljeno: 24.11.2022. Image source: Foto: Pexels/fauxels
300x600

Mnogi zaposleni navode da osećaju nedostatak motivacije, što može značajno da ugrozi produktivnost, kao i lični i poslovni uspeh.

Nedostatak motivacije ne utiče samo na posao; može uticati i na mnoge oblasti vašeg života. Iako mnogi faktori mogu uticati na motivaciju, uključujući iskustva iz prošlosti, okruženje i fizičko zdravlje, veliki deo pokretačke snage motivacije ostaje nejasan.

Nova studija je otkrila šta jedan antioksidans može učiniti za vašu ukupnu motivaciju. Studija je pokazala da su nivoi glutationa u nucleus accumbens, ključnom području mozga koje je povezano sa psihološkim sistemima nagrađivanja i motivacije, povezani sa motivacionim ponašanjem i kod pacova i kod ljudi. Glutation je važan antioksidans koji proizvodi telo, a istraživači u studiji su otkrili da može igrati ključnu ulogu u motivaciji. 

Glutation povećava motivaciju

Istraživači su koristili dodatak ishrani pod nazivom N-acetilcistein da povećaju nivoe glutationa kod proučavanih pacova. Rezultati studije sugerišu da povećanje nivoa antioksidansa u mozgu može pomoći u poboljšanju motivacije. 

Jetra prirodno proizvodi glutation, ali se nivoi proizvodnje smanjuju sa godinama. Ishrana, uključujući jedinjenja koja pomažu antioksidativnim sistemima, je dobar način da se poboljša kondicija moždanih kola koja regulišu istrajnost u našem motivisanom ponašanju. Druga životna iskustva koja su se pokazala kao dobra su redovno vežbanje uz izbegavanje visokog stresa ili obroka sa visokim sadržajem masti, kao i gojaznost.  

3 razloga da jedete tamnu čokoladu svakog dana

Namirnice bogate glutationom su sirovi avokado, spanać, špargle i krompir. Glutation se može povećati i preko prekursora cisteina, koji se nalazi u hrani sa visokim sadržajem proteina kao što su meso, riba i morski plodovi, kao i u integralnim žitaricama i određenom povrću, kao što je luk, mahunarke i brokoli.