3 razloga da jedete tamnu čokoladu svakog dana
Razlog zašto je crna čokolada toliko preporučljiva je taj što sadrži manje šećera i masti a više korisnih flavonoida od mlečne čokolade.
1. Dobra je za vaše srce
Konzumiranje tamne čokolade može pomoći u snižavanju krvnog pritiska ako imate blago povišen krvni pritisak a uz to uravnotežite unos drugih kalorija.
Jedna studija je pokazala da kakao i tamna čokolada sadrže više antioksidanasa, polifenola i flavanola od voća kao što su borovnice i Acai bobice.
2. Štiti vas od slobodnih radikala
Visok nivo flavonoida — moćnih antioksidanasa — pomaže u zaštiti ćelija i tkiva od oštećenja slobodnim radikalima. Ovi radikali su nestabilni molekuli koji menjaju i slabe ćelije i često potiču od stresa, loše ishrane i neizbežnog starenja.
Tamna čokolada sadrži i značajne količine minerala magnezijuma i bakra.
Štangla tamne čokolade obezbeđuje 15 % preporučene dnevne doze magnezijuma. Magnezijum pomaže u proizvodnji energije, jača kosti i opušta mišiće. Ta ista štanglam sadrži i 34 % bakra. Bakar pomaže telu da stvara neurotransmitere i povezan je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
3. Povećava osećaj sreće
Još u stara vremenima, čokolada se smatrala luksuznom i vrednom robom. Elita je pravila piće od pečenih zrna kakao sa kukuruznim brašnom, vanilom, medom i čilijem.
Nauka je od tada pronašla stvarnu hemijsku vezu između čokolade i sreće. Čokolada sadrži feniletilamin, hemikaliju koja se oslobađa u mozgu u trenucima emocionalne euforije. Takođe sadrži anandamid, neurotransmiter masnih kiselina koji čini da se osećate opuštenije i manje anksiozno.
Za kraj, izaberite čokoladu sa najmanje 70% kakaoa i ne zaboravite — čak i najtamnija crna čokolada mora se konzumirati umereno.