filteri close
Objavljeno: 22.12.2021. Image source: Foto: Pixabay/Enotovyj
300x600

Razlog zašto je crna čokolada toliko preporučljiva je taj što sadrži manje šećera i masti a više korisnih flavonoida od mlečne čokolade.

1. Dobra je za vaše srce

Konzumiranje tamne čokolade može pomoći u snižavanju krvnog pritiska ako imate blago povišen krvni pritisak a uz to uravnotežite unos drugih kalorija. 

Jedna studija je pokazala da kakao i tamna čokolada sadrže više antioksidanasa, polifenola i flavanola od voća kao što su borovnice i Acai bobice. 

2. Štiti vas od slobodnih radikala

Visok nivo flavonoida — moćnih antioksidanasa — pomaže u zaštiti ćelija i tkiva od oštećenja slobodnim radikalima. Ovi radikali su nestabilni molekuli koji menjaju i slabe ćelije i često potiču od stresa, loše ishrane i neizbežnog starenja.

Tamna čokolada sadrži i značajne količine minerala magnezijuma i bakra.

Štangla tamne čokolade obezbeđuje 15 % preporučene dnevne doze magnezijuma. Magnezijum pomaže u proizvodnji energije, jača kosti i opušta mišiće. Ta ista štanglam sadrži i 34 % bakra. Bakar pomaže telu da stvara neurotransmitere i povezan je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

3. Povećava osećaj sreće

Još u stara vremenima, čokolada se smatrala luksuznom i vrednom robom. Elita je pravila piće od pečenih zrna kakao sa kukuruznim brašnom, vanilom, medom i čilijem.

Nauka je od tada pronašla stvarnu hemijsku vezu između čokolade i sreće. Čokolada sadrži feniletilamin, hemikaliju koja se oslobađa u mozgu u trenucima emocionalne euforije. Takođe sadrži anandamid, neurotransmiter masnih kiselina koji čini da se osećate opuštenije i manje anksiozno.

Za kraj, izaberite čokoladu sa najmanje 70% kakaoa i ne zaboravite — čak i najtamnija crna čokolada mora se konzumirati umereno.