filteri close
Objavljeno: 05.08.2023. Image source: Foto:Pexels
300x600

I jedan kratki "cmok" sa partnerom može da bude lekovit u braku i vezi, kaže istraživački tim psihoterapeuta Džon i Džuli Gotman koji su u braku.

Posle 40 godina analiziranja partnerskih odnosa, bračni par Gotman je poznat zbog svoje metodologije istraživanja koja je poznata kao Gotman metod. Džon i Džuli primenjuju jednominutnu vežbu za poboljšavanje partnerskih odnosa kako bi pokazali da malo ulaganje može da napravi važan i veliki efekat na zdravlje emotivnog odnosa. Kako su objasnili ljubljenje od šest sekundi donosi velike benefite za partnere i njihov odnos.  Možda šest sekundi u vremenskom smislu deluje beznačajno, ali ako te sekunde potrošite u ljubljenju i kreiranju romantičnog momenta stvara se važna konekcija sa partnerom, kažu Gotmanovi. Stil ljubljenja u ovom slučaju je nebitan kažu Džon i Džuli, sve dok su partneri raspoloženi za njega. Pre svega ovaj metod se predlaže kod parova koji su dugo godina u braku ili vezi.  "Svakodnevno toliko vremena provedemo u izvršavanju raznoraznih dužnosti da ponekad potpuno zaboravimo da bi trebalo i na romantičan način da budemo prisutni u životu svog partnera", kaže Džon Gotman. 

Šta se dogodi posle ljubljenja od šest sekundi?

Kako objšnjavaju Gotmanovi pokazuje se podrška, razumevanje i poboljšava povezanost sa partnerom i na kraju gradi se poverenje.  Ujedno ljubljenje od šest sekundi poboljšava međusobni odnos jer partneri na ovaj način smanjuju nivo stresa, a pokazuju jedno drugom da naklonost i privrženost.  Gotmanovi dodaju da je ovakav poljubac takozvana "privremena oaza mira" koja povećava produktivnost jer su posle toga partneri spremniji i bolji u daljim obavezama. A kao vrsta neverbalnog odnosa u kojem se proverava da li je partner dobro ili da li mu treba pomoć.  Na osnovu Gotmanovog istraživanja najsrećniji parovi provedu oko šest sati nedeljno zajedno fokusirani jedno na drugo. To vreme najčešće "potroše" u razgovorima, izlasku ili naravno, ljubljenju.

Izvor: Prva, Medik