filteri close
Objavljeno: 05.03.2024. Image source: Pixabay
300x600

Broj zaraženih u stalnom porastu...

Ne zaustavlja se epidemija malih boginja u Srbiji! Iako se svi nadamo da će broj slučajeva opadati, on je ipak u porastu.

Prema najnovijim informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ukupno je registrovano 27 slučajeva morbila zaključno sa 3.3.2024. godine.

- Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22.2.2024. godine, registrovana su 23 slučaja morbila, od kojih je 19 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratorijski potvrđenog slučaja. Među obolelima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, devet nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i sedam osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Beba od 13 meseci zaražena malim boginjama!

Dana 13.2.2024. godine potvrđene su male boginje u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

- Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20.2.2024. godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano. Dana 25.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci. Dana 29.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila - navodi se u saopštenju "Batuta".

Kako razlikovati varičele(ovčije boginje) i morbile(male boginje)?

"Batut" podseća da su d 7.2.2024. godine na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).