filteri close
Objavljeno: 14.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Saznajte kako ih razlikovati...

Varičele ili ovčije boginje su veoma zarazne i najčešće se javljaju kod dece u uzrastu između 2. i 10. godine. Izaziva ih virus varičela zoster, koja ostaje u telu u latentnom stanju. Virus se može aktivirati u telu u odraslom dobu i tada izaziva herpes zoster. Inkubacija ovog virusa traje od 7 do 21 dan. 

Najčešći period inkubacije je između 10 i 14 dana. nakon tog perioda pojavljuje se osip-prvo na grudima, stomaku i leđima i postepeno se širi i po ostalim delovima tela. Takođe, može da se javi povišena temperatura, malaksalost i iscrpljenost.

Obolela osoba je zarazna dva dana pre izbijanja osipa i pet dana nakon izbijanja. Kod dece ovčije boginje, najčešće ne ostavljaju nikakve posledice. Osip kod varičela javlja se u vidu malih crvenih uzdignutih tačkica, često sa plikom, koje se u kasnijem stadijumu suše i izazivaju svrab.

Međutim, bolest može izazvati komplikacije kod odraslih, naročito kod osoba sa smanjenim imunitetom i kod trudnica. Zato se sada preporučuje vakcinacija, koja je dostupna u republici Srbiji.

Morbili ili male boginje veoma su zarazna infektivna bolest. Uzrokuje ih virus Morbillivirus. Za njih je karakteritičan osip svuda po telu. Inkubacija traje 8-12 dana, javlja se visoka temperatura, prehlada, karakteristične promene u ustima, tzv Koplikove mrlje (male crvene mrlje sa uzdignutom beličastom površinom u sredini;pojavljuju se, najčešće u ustima dva dana pre izbijanja osipa).

Pacijent je zarazan četiri dana po izbijanju prvih tačkica. Morbile pogađaju, uglavnom nevakcinisanu decu. 

Komplikacije kod morbila su česte i vrlo opasne (dijareja koja predugo traje, pneumonija, encefalitis, febrilne konvulzije...). Sistematska vakcinacija MMR vakcinom, koja se sprovodi u velikom broju zemlaja znatno je smanjila učestalost pojavljivanja ove bolesti.


Blic: Potvrđen još jedan slučaj malih boginja u Beogradu, dečak nije primio nijednu vakcinu