filteri close
Objavljeno: 12.02.2024. Image source: Pixabay/DarkoStojanovic
300x600

Male boginje potvrđene su danas kod još jednog deteta u Beogradu. Reč je o dečaku koje ima 8 godina i koji nije primio do sada nijednu vakcinu.

 Osmogodišnjak ima sve simptome morbila, a kako saznaje Blic, on se nalazi na hospitalizaciji u jednoj bolnici u Beogradu.

Dete je na hospitalizaciji, ali je dobrog opšteg stanja. Najvažnije je da nema pneumoniju, već samo tipične simptome. U bolnici je radi praćenja njegovog stanja - kaže za "Blic" doktorka Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Dete nije primilo nijednu vakcinu jer roditelji nisu želeli, smatrali su da to ne treba - kaže dr Maris za naš portal.

Treći potvrđen slučaj do sada

To je treći potvrđen slučaj malih boginja u ovoj godini. Prethodno su morbile potvrđene kod dečaka (15) i njegove majke. Reč je o inportovanim slučajevima, što znači da su se zarazili u inostranstvu, a bolest se manifestovala kada su stigli u Srbiju. Dečak nije vakcinisan i leči se na Infektrivnoj klinici u Beogradu, jer ima upalu pluća. Majka je prošla sa blažom kliničkom slikom.

- Na sreću, možemo da kažemo da je on prošao dosta dobro, bez nekih ozbiljnih i većih komplikacija. Pripremamo ga za otpust danas. Imao je početnu upalu pluća - izjavio je dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović“ za RTS.

Srbija sad ima epidemiju velikog kašlja jer roditelji neće da vakcinišu decu

Izvor: Blic