filteri close
Objavljeno: 08.02.2024. Image source: Pixabay
300x600

A šire se i male boginje...

U Srbiji je došlo do epidemije velikog kašlja, koja je dovela do praznih škola, usmrtila petoro dece i, zajedno sa širenjem drugih zaraznih bolesti kao što su morbili, pokrenula diskusije o mogućem produženju školskog raspusta. 

Ipak, odlučeno je protiv dodatnog odmora, dok zemlju i dalje ugrožavaju epidemije.

Morbili, poznati kao male boginje, predstavljaju visoko zaraznu virusnu bolest. Efikasnoj borbi protiv nje doprinela je MMR vakcina, koja je obavezna za svu decu u drugoj i sedmoj godini.

BATUT: Potvrđen slučaj malih boginja u Beogradu. Pozivamo roditelje na vakcinaciju

Međutim, aktivnosti neodgovornih antivakcinaša doprinele su tome da brojni roditelji odbiju vakcinaciju svoje dece MMR vakcinom, što bi moglo imati značajan uticaj na budući razvoj ove bolesti.

Do sada su zabeležena dva slučaja morbila, oba uvezena, gde su se majka i sin zarazili u inostranstvu. Kako izveštava Gradski zavod za javno zdravlje, situacija se pomno prati.

Za morbile je karakteristično da simptomi mogu ostati neprimetni do 18 dana nakon izlaganja virusu.

Prvi pacijenti primili eksperimentalnu terapiju protiv kancera

"Postoji šansa da se proširi epidemija jer je kalendar vakcinacije kod nas poremećen, izgubili smo ritam, a nemamo ni kolektivni imunitet koji treba da bude preko 95 odsto. Najviše su ugrožene starije osobe, bake i deke koje i ne znaju da li su preležali morbile, a naravno, kod beba je svaka infekcija mnogo opasnija nego inače", rekao je za Prvu pedijatar  dr Saša Milićević.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je na hitno prijavljivanje nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, pozivajući roditelje da odvedu svoju decu na vakcinaciju u domove zdravlja kako bi se sprečila mogućnost još jedne epidemije.

Prema informacijama Servisa javnog zdravlja, do 4. februara 2024. godine, na teritoriji Republike Srbije je prijavljeno ukupno 297 potvrđenih slučajeva pertusisa (velikog kašlja) od početka godine.

Zabranjene posete u mnogim bolnicama, pooštrene mere

Uz pertusis i morbile, Srbija se suočava i sa sezonom gripa. Između 29. januara i 4. februara, na osnovu podataka o nadzoru nad gripom, prijavljeno je 15.110 slučajeva bolesti sličnih gripu, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu nedelju, prema informacijama sa sajta Batuta.

"Nadamo se malom preseku i smanjenju za praznik od 15. do 19. februara... Dominantne su respiratorne virusne infekcije, koronavirus, adenovirusi, influenca, sincicijalni, pertusis, varičele, šarlah, kao i stomačni virusi", rekla je za Tanjug dr Olivera Todorović.

Ona je naglasila da je ključna preventiva za morbile i pertusis vakcinacija, dok se za ostale viruse preporučuje izbegavanje većih okupljanja, redovna ishrana i dovoljno sna.