filteri close
Objavljeno: 04.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Sve je još u ranoj fazi, ali ovo su ohrabrujuće vesti

U londonskoj bolnici Hamersmit primenjena je revolucionarna terapija protiv raka poznata kao mRNA terapija. Pokrenuto je ispitivanje da bi se ocenila bezbednost i efikasnost ove terapije u lečenju melanoma, raka pluća i drugih čvrstih tumora.

Nova terapija koristi genetski materijal poznat kao informaciona RNK, iRNK, odnosno mRNA, i deluje tako što pacijentovom imunološkom sistemu predstavlja uobičajene markere iz tumora.

Cilj je pomoći imunološkom sistemu da prepozna i bori se protiv ćelija raka koje izražavaju te markere.

Promena raspoloženja je nekad glavni simptom opake bolesti!

"Novi tretmani raka zasnovani na mRNA tehnologiji nude mogućnost da se sopstveni imunološki sistem pacijenta angažuje u borbi protiv raka," izjavio je dr David Pinato, istraživač koji učestvuje u britanskom delu ispitivanja.

Pinato je naglasio da je ovo istraživanje još uvek u ranoj fazi i da bi mogle da prođu godine pre nego što postane dostupno pacijentima. Međutim, novi eksperiment postavlja važne temelje koji bi mogli pomoći u razvoju manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv raka.

"Očajnički nam je potrebno da se ove terapije razviju kako bismo se uspešnije borili protiv raka," dodao je.

Širom sveta nedavno su pokrenuta klinička ispitivanja brojnih vakcina protiv raka. One se dele na dve kategorije: personalizovane imunoterapije protiv raka, koje se oslanjaju na izvlačenje genetskog materijala pacijenta iz njihovih tumora; i terapeutske imunoterapije protiv raka, kao što je mRNA terapija koja je nedavno pokrenuta u Londonu, koje su "unapred pripremljene" i prilagođene određenom tipu raka.

Srpski lekari uspešno izvadili tumor od 25 kilograma i spasili život devojci!

Primarni cilj novog ispitivanja, poznatog kao Mobilize, jeste da se otkrije da li je ovaj poseban tip mRNA terapije siguran i podnošljiv za pacijente sa rakom pluća ili kože i da li može smanjiti tumore. U nekim slučajevima će se primenjivati samostalno, a u drugima u kombinaciji sa postojećim lekom protiv raka, pembrolizumabom.

Istraživači kažu da, iako je eksperimentalna terapija još uvek u ranoj fazi testiranja, nadaju se da bi na kraju mogla dovesti do nove opcije lečenja za teško vrste raka koje se teško leče, ako se pokaže da je pristup siguran i efikasan.

Nova nada u borbi protiv raka dojke - počelo testiranje leka koji prepolovljuje rizik

Gotovo jedna od dve osobe u Velikoj Britaniji će biti dijagnostikovana sa rakom tokom svog života. Razvijen je niz terapija za lečenje pacijenata, uključujući hemoterapiju i imunoterapije. Međutim, ćelije raka mogu postati otporne na lekove, što tumore čini težim za lečenje, zbog čega naučnici zainteresovani da traže nove pristupe u borbi protiv raka.

Pretklinička ispitivanja na modelima raka u ćelijama i životinjama pružila su dokaze da nova mRNA terapija ima efekat na imunološki sistem i da bi mogla biti ponuđena pacijentima u kliničkim ispitivanjima rane faze.