filteri close
Objavljeno: 25.01.2024. Image source: Pexels
300x600

Zaboravnost, osetljivost na svetlo, konstantni umor - sve su to simptomi

Promena raspoloženja može da bude indikator ozbiljne bolesti, upozorava stručnjak za onkologiju dr Fjodor Žirkov.

Tumori mozga dolaze u različitim oblicima i mogu biti ili maligni ili benigni. Primarni tumori mozga, koji nastaju direktno u mozgu, su jedan tip malignih tumora.

Drugi tip su sekundarni, metastatski tumori koji se razvijaju kada se maligni tumor proširi iz drugog dela tela u mozak, kako navodi Centar zdravlja.

Simptomi tumora mozga variraju i zavise od lokacije i veličine tumora. Dr Žirkov ističe da u ranoj fazi bolesti može doći do problema u komunikaciji. On navodi da svaki peti pacijent pokazuje simptome pogoršanja govora i gubitka pamćenja.

Dr Žirkov naglašava važnost pažnje prema simptomima kao što je konstantan osećaj umora. On objašnjava da tumor mozga može uzrokovati iscrpljenost, zbog čega pacijenti često žele više da se odmaraju. Čak i posle celodnevnog odmora u krevetu, pacijent se može osećati neodmornim.

"Promene raspoloženja i razdražljivost su česti rani znaci ove opasne bolesti. Tumor pritiskajući moždane ćelije može uticati na promenu ponašanja osobe, pretvarajući nekoga ko je obično veseo u osobu koja je ljuta, povučena, razdražljiva, a ponekad i osvetoljubiva", objašnjava dr Žirkov, dodajući da i problemi sa vidom mogu ukazivati na tumor mozga.

"Simptomi poput zamagljenog vida, suvoće očiju i preosetljivosti na svetlost treba shvatiti ozbiljno. Ipak, ne treba donositi brzopleti zaključke bez obzira na simptome. Preciznu dijagnozu može postaviti samo stručnjak nakon odgovarajućih testova", zaključuje dr Žirkov.