filteri close
Objavljeno: 08.11.2023. Image source: Pexels/Pixabay/Medik
300x600

U pitanju je novi lek, koji se preventivno uzima, a može da sačuva mnoge živote

Ohrabrujuće vesti nam stižu iz Velike Britanije, od one vrste koja uliva nadu. Tamo je, naime, počelo testiranje leka koji bi mogao prepoloviti broj slučajeva raka dojke. Oko 289.000 žena koje spadaju u grupu srednjeg i visokog rizika od razvoja ove bolesti, od sada će moći da koriste tabletu anastrozol u preventivne svrhe.

Ovaj lek pokazuje "izvanredan" potencijal u smanjenju broja oboljenja, istakao je šef NHS-a (britanska nacionalna zdravstvena služba).

Anastrozol će biti dostupan ženama koje su prošle menopauzu i koje imaju značajnu porodičnu istoriju ovog najčešćeg oblika raka u Britaniji. Prema procenama, čak i ako samo četvrtina od ukupno 289.000 žena koje su sada kvalifikovane za lečenje odluče da koriste ovaj lek, moguće je sprečiti dijagnozu raka kod 2.000 žena.

Lek se uzima kao tableta od 1 mg jednom dnevno tokom pet godina. Nuspojave koje mogu pratiti terapiju uključuju valunge, slabost, bolove ili ukočenost u zglobovima, artritis, osip, mučninu, glavobolje, lomljive kosti i depresiju.

Oktobar - mesec podizanja svesti o raku dojke

Žene koje su u menopauzi i imaju rođake koje su obolele od raka dojke u mlađem uzrastu ili više rođaka koji su razvili bolest, mogu pristupiti tretmanu. NHS savetuje da one prvo posete svog lekara opšte prakse, koji može uputiti na kliniku za rak dojke.

Anastrozol je poznat kao inhibitor aromataze i deluje tako što smanjuje količinu hormona estrogena koji se proizvodi u telu žene, i tako blokira enzim aromataza.

NHS Engleska može ponuditi ovaj lek jer ga je Agencija za lekove i zdravstvene proizvode odobrila za preventivnu medicinu.

"Omogućavanje većem broju žena da žive zdravije živote, slobodne od raka dojke - to je zaista izvanredno, i nadamo se da će odobrenje anastrozola za novu upotrebu danas predstavljati prvi korak u osiguranju da se ova opcija smanjenja rizika može koristiti od strane svih koji bi mogli imati koristi od nje", naveli su istraživači.

Stručnjaci se nadaju da će dostupnost leka podstaći žene pod rizikom da ga koriste.

7 razloga da zatražite mamografski pregled

"Proširenje dozvole anastrozola da se koristi kao tretman za smanjenje rizika je veliki korak napred koji će omogućiti više kvalifikovanih žena s znatnom porodičnom istorijom raka dojke da smanje svoje šanse za razvoj bolesti," rekla je Delyth Morgan, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije Breast Cancer Now.

Dr Dejvid Krosbi, šef prevencije i ranog otkrivanja u Cancer Research UK, rekao je:

"Pristupi koji pomažu u prevenciji raka dojke kod visokorizičnih su nam vrlo potrebni, tako da je ovo dobrodošla vest."

Anastrozol je prvi proizvod inovativnog programa prerada lekova, u okviru kog se istražuje potencijal postojećih lekova da se koriste u druge svrhe.