filteri close
Objavljeno: 31.01.2024. Image source: Pexels
300x600

Zbog kovida, gripa i velikog kašlja

U Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od gripa i drugih respiratornih oboljenja. U opticaju su i respiratorni sincicijalni virus, koronavirus i bakterija Bordatela, koja uzrokuje veliki kašalj. 

Ministarstvo zdravlja naložilo je zdravstvenim ustanovama da "pojačaju mere opreza", što je dovelo do zabrane ili ograničenja poseta pacijentima u mnogim bolnicama.

Zabrane poseta uvedene su u bolnicama u Kruševcu, Leskovcu, Somboru, Subotici i drugim mestima, a neke institucije, kao što su Institut za onkologiju i Univerzitetski klinički centar Srbije, zabranile su posete još prošle godine.

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu rekao je za Euronews Srbija:

"Napravili smo analizu i videli da je 12 odsto zaposlenih u našoj bolnici bolesno. Onda smo zabranili posete, morali smo da napravimo selekciju ko može da uđe u zgradu, ko ne može. Obavezno je nošenje maski za sve zaposlene i pacijente koji dolaze na dijagnostiku".

RTS: Četvoro dece na Institutu za majku i dete preminulo zbog velikog kašlja, jedno dete na mehaničkoj ventilaciji

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu su prošle nedelje od akutnih respiratornih infekcija obolele 15.202 osobe, dok je od oboljenja sličnih gripu obolele su 632 osobe. U Vojvodini takođe raste broj zaraženih, a aktivnost virusa gripa je ocenjena kao srednjeg intenziteta.

Epidemiolog Vesna Mioljević, članica Radne grupe za borbu protiv kovida, istakla je za RTS:

Svakako posete su zabranjene u Kliničkom centru Srbije od septembra, jer smo imali nešto povećan broj pacijenata sa kovidom. S obzirom na to da smo ušli u period jeseni i zime, ta mera je kao preventivna ostala i dalje. Posete su zabranjene, tako da molimo za razumevanje i posetioce i pacijente, jer je to sve u svrhu prevencije i širenja respiratornih infekcija", rekla je Mioljević za RTS.

Srbija uvodi praćenje vakcinacije protiv HPV

Osim zabrane poseta, kako je navela, obavezne su i maske za sve zaposlene, ali i za pacijente koji dolaze na ambulantne preglede.

"Za pacijente koji čekaju na preglede u čekaonicama ima opravdanja da nose masku, jer danas svi oko nas imaju simptome respiratorne infekcije, kašlju. Znači nošenje maske nas štiti od infekcije i širenja virusa u tim prostorima gde se nalaze veliki broj osoba", ukazuje ona.

Samo u Beogradu, od marta 2023. do januara 2024. godine, registrovano je 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, pri čemu je "od ukupno 700 obolelih potpuno vakcinisanih je 460 (65,7 odsto)", saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje.