filteri close
Objavljeno: 31.01.2024. Image source: Printscreen/RTS
300x600

Za RTS je govorio prof. Vladislav Vukomanović, dečiji kardiolog i zamenik direktora Instituta za majku i dete

Naglašava da za veliki kašalj nema bolje odbrane od imunizacije.

Povećao se broj obolelih od velikog kašlja i kod dece i kod odraslih. Bebe koje nisu stigle da dobiju vakcinu, odnosno odojčad od dva, tri ili četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja, upozorava Vladislav Vukomanović.

"Zašto su četiri deteta umrla i zašto je toliki broj zaraženih, sigurno je zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba. I to dolazi na naplatu na ovaj najtragičniji način", upozorio je zamenik direktora Instituta za majku i dete.

Kada je reč o izmenama u kalendaru imunizacije da deca i posle osnovne škole dobiju revakcinu, kao i da se trudnice vakcinišu, Vukovanović kaže da je Ministarstvo već reagovalo i donelo uputstvo koje će se sprovoditi u praksi.

I druge grupe virusa u ovom periodu godine najviše pogađaju malu decu.

"To je najosetljivija grupa mala deca ispod šest meseci ili godinu dana koja razviju recimo bronhiolitis izazvan respiratornim sinticijalnim virusom. Zatim to su mnogi drugi virusi koji mogu da izazovu upale pluća, bronhitise i bronhiolitise i kod školske dece", navodi Vukomanović.

Vukomanović najavljuje da će sledeće sedmice u Institutu početi da radi najsavremenija sala za kateterizaciju u Evropi u kojoj će najbolju pomoć dobijati najteži pacijenti s urođenim srčanim manama.