filteri close
Objavljeno: 23.04.2024. Image source: Pexels
300x600

Vakcinacija kao temelj globalnog zdravlja i zaštita budućnosti

Nedelja imunizacije je godišnji događaj koji se održava širom Evropskog regiona SZO sa ciljem da se podigne svest o značaju vakcinacije u prevenciji bolesti i spašavanju života. 

Obeležava se od 21. do 27. aprila 2024. godine pod sloganom "Zaštita generacija", a fokusira se na važnost kontinuiranog sprovođenja nacionalnih programa imunizacije i dostizanja i održavanja visokih stopa obuhvata vakcinacijom.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih inicijativa kada je u pitanju javno zdravlje. Ona je dovela do značajnog smanjenja morbiditeta i mortaliteta od brojnih zaraznih bolesti. Procenjuje se da se vakcinacijom svake godine spase četiri miliona života.

Kako razlikovati varičele(ovčije boginje) i morbile(male boginje)?

Uprkos ovim dostignućima, i dalje postoji značajan broj dece i odraslih koji nisu adekvatno vakcinisani, što dovodi do izbijanja bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom.

Aktuelna situacija u regionu

U 2023. godini, u Evropskom regionu SZO prijavljeno je preko 30.000 slučajeva malih boginja, što je 30 puta više nego 2022. godine. Osim toga, u regionu se zabeležio značajan porast broja slučajeva velikog kašlja.

U Srbiji je početkom 2024. godine proglašena epidemija malih boginja. Do sada je registrovano 63 slučaja, a 86% obolelih je nevakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Izazovi i prioriteti

- Niske stope obuhvata vakcinacijom: U regionu je zabeležen pad stopa obuhvata vakcinacijom MMR vakcinom, što dovodi do akumulacije nevakcinisane dece.

- Dezinformacije i nepoverenje u vakcine: Širenje lažnih informacija i teorija zavere o vakcinama predstavlja značajan izazov za autoritete javnog zdravlja.

- Nedostatak resursa: Nedostatak finansijskih sredstava i ljudskih resursa u nekim zemljama otežava sprovođenje programa imunizacije.

Razbijanje mitova o normalnosti u savremenom društvu

Imunizacija je ključna za zaštitu zdravlja pojedinaca i zajednice. Neophodno je da se kontinuirano rade na podizanju svesti o značaju vakcinacije, borbi protiv dezinformacija i obezbeđivanju dostupnosti vakcina svim ljudima.