filteri close
Objavljeno: 05.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/Barescar90
300x600

Pogotovu one koje se direktno tiču zdravlja

Znate i sami za parolu "nikad nije kasno". I stvarno nije. Nikad nije kasno da počne da se vežba, da se krene u zdrav život, da se pronađe neki hobi…

Ali to znači još jednu stvar: nikad nije rano!

Ne treba deci davati "fore" ili "grejs period" do puberteta ili nešto slično, jer deci to ništa ne znači. Kakve navike u ishrani steku od malena, takve će imati, bez obzira na vaspitanje.

E, a zašto vam to govorimo? Zbog naučnih saznanja.

Kod gojazne dece je moguće uočiti prve znakove upozorenja na bolesti srca, upozoravaju naučnici Univerziteta u Lajpcigu.

Stručni časopis Journal of the American College of Cardiology piše da je kod gojazne dece moguće otkriti negativne promene u obliku i funkciji srca.

Novi nalazi su prikupljeni od 101 ispitanika uzrasta od 9 do 16 godina pomoću dvodimenzionalnog ehokardiograma sa ultrazvukom.

Takođe se pokazalo i da gojazna deca imaju znatno viši krvni pritisak kao i koncentraciju takozvanog lošeg holesterola, dok je primećena niža koncentracija dobrog holesterola.

Tako da – ne oslanjajte se na godine ili uzrast, o zdravlju treba voditi računa od malih nogu. Ako su deca premlada da to rade – tu su roditelji.