filteri close
Objavljeno: 28.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/leninscape
300x600

Nedavno istraživanje koje je proučavalo kognitivne prednosti meditacije otkrilo je da samo osam nedelja njene dosledne primene može ubrzati prelazak sa rasute pažnje na fokusiranost.

Metoda koja se koristila u studiji, nazvana meditacija fokusirane pažnje, obično služi kao uvodna tehnika na obuci početnika. Učesnici se upućuju da svu svoju pažnju posvete spoljnom objektu ili unutrašnjem osećaju, poput disanja. Kad god im um luta, upućuju se da vrate svoj fokus na prvobitni objekat ili osećaj.

Tokom istraživanja 10 učesnika je upućeno da meditiraju pet puta nedeljno najmanje 10 ili 15 minuta i da vode dnevnik svojih meditacija. Da bi pratili funkciju mozga, podvrgnuti su fMRI skeniranju na početku studije i na kraju drugog meseca.

9 vrsta meditacije: Evo kako da odaberete koja je najbolja za vas!

Skeniranje na kraju studije otkrilo je ojačane veze između dve mreže u mozgu koje se podudaraju sa usredsređenom pažnjom i lutajućim umom ili sanjarenjem. Nakon osam nedelja meditacije, učesnici su mogli brže da se fokusiraju.

Iako studija ima ograničenja, poput malog uzorka i nedostatka kontrolne grupe, 3 prethodne studije su takođe pokazale da se potencijal za promenu moždanih funkcija povećava sa primenom ove vrste meditacije. 

Naučnici tvrde - KO BRŽE MISLI, BRŽE I STARI

Buduće studije će zahtevati više učesnika i duži period praćenja kako bi se potvrdili efekti meditacije na funkcionalnu aktivnost. 

Na kraju, treba dodati da brzina napretka se razlike kod svakog pojedinca, nijedan oblik meditacije nije jednak za sve. Potrebno je vreme da se usvoje navike.

Doslednost i strpljenje su ključni. Istraživanja su pokazala da je potrebno nekoliko nedelja ili meseci da novo ponašanje postane navika. Kada vaša praksa postane navika, tek onda se korist može osetiti u svakodnevnom životu.