filteri close
Objavljeno: 25.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Ako osećate da vam je libido opao, možda su ove stvari odgovorne.

Imati drugačiji seksualni nagon od vašeg partnera može biti teška prepreka za prevazilaženje. Naravno, nema magičnog broja Koliko puta kada biste trebali da imate seks, ali ako se osećate kao da jednostavno ne uživate u seksu kao nekada ili ne želite da imate seks tako često kao nekada, možda patite od niskog seksualnog nagona.

Iako sa sigurnošću nećete znati šta je krivac dok ne razgovarate sa lekarom, ovi uobičajeni razlozi za nizak libido mogu vas usmeriti u pravom smeru.

1. Premor

“Previše umorni za seks” je stari kliše, ali ispostavilo se da u tome možda ima i više nego što smo nekada mislili. Svaka četvrta osoba u braku kaže da je na kraju dana često preumorna da bi imali seks sa svojim partnerom.

Studija je otkrila da nedostatak sna može negativno uticati na vaš seksualni nagon. 

Dakle, ako želite više akcije među čaršafima, morate se dovoljno naspavati.

2. Stres

Ako zaista osećate pritisak na poslu, nivo kortizola je verovatno visok kao rezultat stresa.

Kortizol potpuno ubija raspoloženje i suzbija testosteron i druge hormone, čineći da vam pomisao na seks postane manje privlačna.

3. Hormonski disbalans

Ako ste rođeni sa prirodno niskim testosteronom, možda ste uvek imali nizak seksualni nagon. Lekar može odrediti neuravnoteženost hormona putem testa.

Međutim, ponekad se to ne dešava samo prirodno. Ako koristite kontraceptivne pilule, u procesu ste zamene pilule ili iznenadno se san je skidate, to može uticati na vaš libido.

Manje seksa može značiti i raniju menopauzu

Iako nije dokazano da pilula utiče na seksualni nagon, ona može uticati na vaše hormone, a mnoge žene koje su je uzimale  prijavile su nagli pad želje za seksom.

U svim ovim slučajevima možete razgovarati sa svojim lekarom da biste videli da li je drugi oblik kontracepcije možda bolji za vas.

4. Depresija

Kada vaše mentalno zdravlje nije u redu, možda ne želite da radite mnogo, a kamoli da imate seks. Ako ste imali simptome depresije ili bilo koje druge mentalne bolesti, ovo može uzeti danak u vašoj želji za seksom.

Pored toga, ako ste trenutno na antidepresivima, to može uticati i na vaš seksualni nagon. Ali to ne znači da biste trebali prestati da tretirate simptome da biste povratili libido: Možete da razgovarate sa svojim lekarom ako ste zabrinuti da je lek krivac i da pokušate da nađete onaj koji je za vas bolji.

5. Štitna žlezda radi nepravilno

Prema nekim studijama, ako imate bolest štitne žlezde ili abnormalne nivoe hormona štitne žlezde, to može uzeti veliki danak vašem seksualnom nagonu. Hipotiroidizam može uticati na vaš metabolizam, što zauzvrat usporava proizvodnju seksualnih hormona. 

Važno je testirati nivo hormona štitne žlezde kada odete kod lekara, da biste utvrdili da li je to možda krivac.

6. Nedostatak kondicije

Nedostatak vežbanja može u velikoj meri smanjiti vašu želju za seksom, jer to može uticati na vaše hormone.

Vežbanje kao stalni i vrlo prirodni afrodizijak

Biti fizički neaktivan, prekomerna težina i mentalni stres mogu prouzrokovati promene u proizvodnji hormona, posebno polnih hormona testosterona i estrogena. Kada se naša proizvodnja polnih hormona smanji ili dođe do neravnoteže, tada postaje teže pokrenuti želju za seksom. 

7. Loša ishrana

Svi volimo dobro parče (ili više) pice, ali ako sebi ne obezbeđujete uravnoteženu ishranu, vaš seksualni nagon možda trpi veliki udarac.

Pržena i slana hrana mogu vas naduti, a ako ste ikada pojeli tanjir pomfrita, znate da je nakon toga seks često poslednje što želite.

Studije su takođe pokazale da uravnotežena ishrana može da poveća vaš seksualni nagon. Ako vam treba malo podsticaja, jedite lubenicu

8. Ne osećaš se dobro u svom telu

Ako se ne osećate dobro, verovatno nećete želeti seks sa nekim drugim. Vaša slika o sebi utiče na vaše šanse za srećniji seksualni život.

Ljudi koji imaju nisko samopoštovanje ili osećaju nedostatak ljubavi prema sebi mogu lako izgubiti interes za seksom. Um je najistaknutija erogena zona i ako je zaglibite u negativne ili ograničavajuće samoprocene, osećanja da niste vredni, shodno tome ćete često odlučiti I da se odreknete podsticajnih i zadovoljavajućih seksualnih aktivnosti.

Ako osećate da razmišljate negativno o sebi i svom telu, razgovarajte sa partnerom o tome kako da se osećate prijatnije tokom seksa. Nađite način da se ponovo osećate seksi i, ako je potrebno, razgovarajte sa terapeutom o tome kako da vratite samopouzdanje.

9. Dehidracija

Velike su šanse su da vas bombarduju sa svih strana razlozima da pijete više vode tokom dana, ali evo još jednog: ako ne unesete dovoljno vode, to bi moglo uništiti vaš poriv za seksualnim zadovoljstvom.

Redovan seks čuva srce!

Nedostatak hidratacije izaziva glavobolje, a niko ne želi da ima seks dok mu glava pulsira. Povrh toga, nedostatak hidratacije može prouzrokovati isušivanje vagine što seks može učiniti neprijatnim.

Ako to jednostavno ne osećate, probajte tokom dana da popijete dodatnu čašu vode i vidite da li pomaže.

10. Nova terapija

Ako ste započeli uzimanje novog leka, to može imati nenamerni hladni efekat na vaš libido.

Pored antidepresiva i oralne kontracepcije, kao što je prethodno pomenuto, beta blokatori i ACE inhibitori, takođe, mogu biti krivci za smanjen libido, između ostalog.

Ako sumnjate da su vaše tablete krive, zavirite u neželjene efekte i razgovarajte sa svojim lekarom o tome šta možete učiniti.

11. Patner ne zadovoljava vaše potrebe

Ako partner ne zadovoljava vaše potrebe, zaista vam neće biti velika motivacija da uopšte želite seks.

Razmislite o tome šta biste želeli da vaš partner učini što bi vas više uzbudilo i povećalo želju za seksom i pitajte ih da li bi im bilo ugodno da to urade. Vaš partner bi trebao biti otvoren za pronalaženje načina da seks učini dobrim i za vas, pa razgovarajte o tome.