filteri close
Objavljeno: 14.03.2020. Image source: Pixabay/skeeze
300x600

Kad smo fizički aktivni, jača je želja za seksom

Ispitujući veze između potrebe za vežbanjem i osobinama ličnosti, grupa australijskih stručnjaka utvrdila je da je seksualna želja izraženija kod osoba koje su posvećene veoma intenzivnom, redovnom vežbanju.

Osobe koje fanatično "jure" za kondicijom imaju jaču seksualnu želju, tvrde australijski naučnici koji su otkrili vezu između potrebe za vežbanjem i osobinama ličnosti.

Prema oceni profesora Centra za istraživanje evolucije i ekologije pri Univerzitetu Novog Južnog Velsa doktora Pitera Biroa, takve osobe sklonije su dominantnom ponašanju u društvu.

Otkrića australijske grupe naučnika rezultat su istraživanja veze između ponašanja i brzine metabolizma kod više vrsta insekata, ptica i krupnijih životinja.

7 razloga zašto bi muškarci trebalo da praktikuju jogu

Dr Biro ističe da postoji dovoljno dokaza da brži metabolizam, koji uslovljava potrebu za intenzivnijim fizičkim aktivnostima, može da se dovede u vezu sa određenim obrascima ponašanja i jačom željom za seksualnim odnosima.

"Neki od nas su pravi lenjivci, dok drugi prosto moraju da se bave sportom ili da vežbaju. Često sportski tip ličnosti poistovećujemo sa komunikativnošću, ali i agresivnošću. Sa druge strane, povučenim, mirnijim osobama, koje se retko fizički iscrpljuju, više prija malobrojno društvo", objasnio je dr Biro.

U članku objavljenom u časopisu Trends in Ecology and Evolution (Trendovi u ekologiji i evoluciji), navodi se da ima dovoljno dokaza da postoji jasna veza između osobina ličnosti i brzine metabolizma, hemijskog procesa tokom kojeg se hrana pretvara u energiju.

Žene, ne preskačite treninge zbog ciklusa

"Laboratorijske i druge životinje u zatvorenim prostorima često upražnjavaju fizički zahtevne aktivnosti ukoliko imaju neograničene kiličine hrane. Miševi dugo trče na specijalnim točkovima, a životinje u zoološkim vrtovima šetaju sa jednog na drugi kraj kaveza", precizirao je dr Biro istakavši da je to zbog toga što ne moraju da idu u potragu za hranom kao u prirodi, pa najverovatnije "vežbaju".

"Mužjaci cvrčka koji imaju 'seks u vidu' više privlače pažnju cvrčanjem i imaju brži metabolizam", istakao je dr Biro.

Akne na koži nakon treninga - 9 saveta da ih predupredite

Prema njegovim rečima, veza između metabolizma i agresivnosti takođe postoji. Na primer, neke ribe i ptice sa bržim metabolizmom agresivnije su i dominantnije.

Psiholog Kris Džouns smatra da iako ne postoji opipljiv dokaz za vezu između vežbanja i seksualne želje, redovno upražnjavanje fizičkih aktivnosti i nivoa testosterona i adrenalina i te kako imaju zajedničke činioce.

"Naučno je potvrđeno da povećan nivo testosterona i adrenalina kod muškaraca i žena pojačava libido", podsetio je Džouns.

3 treninga na otvorenom korisnija od trčanja

Prema njegovoj oceni, najinteresantnije je to što vežbanje izgleda može da otkloni probleme koji dovode do smanjenja seksualne želje.

Stručnjaci ističu da osobe koje redovno vežbaju imaju bolju kondiciju, zdravije su, ali imaju i više samopouzdanja da priđu suprotnom polu, što takođe utiče na povećanje seksualne želje.