filteri close
Objavljeno: 16.05.2021. Image source: Unsplash/Ethan Johnson
300x600

Situacija je sve bolja, ali je jedna grupa kritična

Prema najnovijim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 568 novozaraženih od 8.331 testiranog, a nažalost, još 17 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 99 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 2.799 zaraženih.

Do 16. maja u 15 časova ukupno je registrovano 706.458 slučajeva korone, a 6.681 osoba je preminula od posledica virusa.

Ukupno je testirano 4.009.511 uzoraka.

Stručnjaci apeluju da tinejdžeri treba da se vakcinišu jer su vrlo često superprenosioci korone iako nemaju simptome, a nisu izopšteni ni od najtežih posledica korone. Nažalost, kovid ne zaobilazi ni trudnice, te i za njih važi ista preporuka o vakcinaciji.

Za starije od 16 godina i trudnice evropska i svetska regulatnorna tela do sada su odobrila Fajzerovu vakcinu. Međutim, postoje nagoveštaji da bi već krajem meseca ovo cepivo moglo da dobije evropsko odobrenje za upotrebu i kod dece od 12 godina. Takvu odluku već je donelo američko regulatorno telo.

"Ovo je važan dan jer je vakcina Fajzer-Bajontek protiv kovida odobrena za korišćenje kod adolescenata već od 12. godine. To je veliki korak za našu državu. Vakcinisanje mlađe populacije vodi nas bliže ka povratku normalnosti i okončanju pandemije", naveo je dr Dženet Vudkok iz Federalne agencije za lekove.

O tome kakve su preporuke Svetske zdravstvene organizacije kada je reč o vakcinaciji dece, direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša kaže:

"Stav SZO je nešto konzervativniji, ne u tome da se deca ne smeju vakcinisati, jer ako su kliničke slike pokazale bezbednost i efikasnost, onda mogu i treba da se vakcinišu i deca. Konzervativniji smo zbog stanovišta da bi najpre trebalo vakcinisati one koji imaju veliki rizik od teške forme bolesti, od smrtnosti. To su stariji ljudi, osobe s pridruženim bolestima i, naravno, zdravstveni radnici", naveo je Ivanuša.

Preporuke naše struke

Nakon što je Stručni komitet za imunizaciju doneo 26. aprila preporuku, tinejdžeri od 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom na svim punktovima u Srbiji uz prethodnu konsultaciju sa svojim pedijatrom.

"Poželjno je da imaju nalaz ili potvrdu pedijatra o zdravstvenom stanju, posebno zbog lekara koji rade na vakcinalnim punktovima. Imamo tinejdžere sa propratnim bolestima, kao što je tinejdžerski dijabetes, a nažalost ima i onkoloških pacijenata, dece s nasleđenim ili urođenim srčanim manama, i zbog toga moramo imati preporuku pedijatra", objasnio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.