filteri close
Objavljeno: 17.10.2021. Image source: Foto: Pexel/ Kat Smith
300x600

Možda biste trebali dvaput razmisliti pre nego što stavite prste u usta.

Onihofagija je poremećaj oralnog zdravlja i njegovanja koji karakteriše nekontrolisano  grickanje noktiju. 

Čak i povremeno grickanje noktiju može završiti s bolnim, čak i ozbiljnim nuspojavama. Evo 7 problema koji se mogu javiti kada grickate nokte - plus saveti za oslobađanje od ove navike.

Grickanje noktiju može dovesti do gadne infekcije kože

Grickanje noktiju povećava rizik od bakterijske infekcije ispod nokta, poput paronihije, koja može izazvati crvenilo, oticanje i nokte ispunjene gnojem. Za lečenje infekcije je potrebno antibiotsko lečenje.

Što može dovesti do artritisa ili invaliditeta

Ako paronihija ili neka druga bakterijska infekcija izmaknu kontroli, to bi moglo zaraziti zglobove šake a to rezultirati stanjem septički artritis, koje je teško izlečiti i može zahtijevati operaciju. To takođe može dovesti do trajnog invaliditeta, pa čak i sistemske infekcije koja može biti opasna po život u ekstremnim slučajevima. 

Šta nokti govore o vašem zdravlju?

Navika može izazvati deformitete na noktima

Hroničnim grickanjem noktiju možete oštetiti tkivo ispod samog nokta i imati trajne deformitete noktiju poput brazdi. Brazde su duboke horizontalne bore ili udubljenja na noktu, znak da je nešto uzrokovalo da nokat privremeno prestane da raste - a ponekad čak i trajno.

Možete čak i da prenesite herpes na prste

Stručnjaci naglašavaju da ako ste skloni herpesu na ustima i grizete nokte, možete preneti infekciju herpesa na prste. Takođe, bradavice na rukama se lako prenose do usana i usta. 

Grickanje noktiju može oštetiti zube

Stomatolozi primećuju da su oštećeni i slomljeni prednji zubi najčešći problemi koje vidi kod pacijenata koji grizu nokte. Hronično grickanje noktiju ne može uvek dovesti do potpunog preloma. Ali ta navika može razdvojiti zub, stvarajući pukotinu koja vremenom pokupi tamnu, ružnu mrlju i na kraju propadne. Baš kao što se prirodni zubi mogu slomiti od grickanja noktiju, porcelanske ljuskice i krunice mogu doživeti istu sudbinu.

Grickanje noktiju može uticati i na vaš zagrižaj

Oni koji grickaju nokte obično koriste iste zube iznova i iznova kada glođu nokte, a ovaj ponovljeni pritisak može delovati poput ortodontskog aparata, pomičući i rotirajući zube. Može potpuno promeniti zagrižaj pacijenta. 

Da li smo spomenuli bol u desni?

Povremeno se fragmenti noktiju mogu zaglaviti u tkivu desni i izazvati bolnu upalu i infekciju. Ne tako često, ali i to se dešava.

Kako da prestanete da grickate nokte?

Ako ste se borili da se oslobodite navike, evo kako se boriti protiv nagona za grickanjem. Nokte uvek skratite na najmanju dužinu kako ne biste imali šta da grickate. 

Kako da naterate vašeg mališana da prestane da gricka nokte?

Investirajte u manikir. Kada znate da su vam nokti sveže ofarbani i da ne želite da pokvarite skupi manikir može vas odvratiti od navike. Posebni lakovi za nokte gorkog ukusa čine da želite izbeći stavljanje prstiju u usta. Držite predmet, poput gumice ili loptice protiv stresa, tokom dugih sastanaka ili na jutarnjem putovanju - ili u bilo koje drugo vreme kada poželite da grickanjem noktiju prekratite vreme. 

Prepoznavanje vaših okidača takođe mnogo pomaže. To bi mogao biti zalomljen nokat koji odjednom primetite i počnete da grizete kako bi izgledao ujednačenije. Okidač bi takođe mogao biti stres, anksioznost ili samo dosada. Utvrdite šta zaista izaziva naviku - a zatim rešite problem koji je pred vama.