filteri close
Objavljeno: 27.04.2025. Image source: Medik
300x600

Najnovije istraživanje uspostavilo vezu, ovo su rezultati

Cimet je mnogima omiljen začin – dodajemo ga u kafu, ovsene pahuljice, kolače, pa čak i u zdrave napitke. U isto vreme, sve češće se koristi i kao dodatak ishrani u obliku suplemenata, jer pomaže regulaciju šećera u krvi. Ipak, nova studija pokazuje da bi u nekim situacijama ova popularna navika mogla da utiče na delovanje lekova koje uzimamo.

Istraživači su se fokusirali na ključni sastojak cimeta – cinamaldehid. On je zaslužan za specifičan miris i ukus, ali i za većinu njegovih lekovitih svojstava. U laboratorijskim uslovima, naučnici su testirali kako se cinamaldehid ponaša u organizmu i otkrili da brzo ulazi u krvotok, ali isto tako brzo i nestaje jer se razgrađuje u jetri. 

Problem nastaje kada cinamaldehid (ili ulje cimeta koje ga sadrži) počne da ometa rad enzima koji razgrađuju lekove.

Besplatni pregledi kože širom Srbije 12. maja

Naime, pokazalo se da određene supstance iz cimeta mogu da aktiviraju receptore u telu koji regulišu kako se lekovi prerađuju, ali i da uspore rad enzima koji su ključni za njihovu razgradnju. 

To znači da lekovi koje uzimate mogu da deluju slabije ili kraće nego što bi trebalo – posebno ako ih kombinujete sa velikim količinama cimeta ili koncentrovanim uljem cimeta.

Da li to znači da treba da izbacimo cimet iz ishrane? Ne. U umerenim količinama, kao deo hrane, cimet nije opasan. Ali, ako redovno uzimate suplemente cimeta ili koristite eterično ulje, a pritom pijete lekove – naročito za hronične bolesti – bilo bi pametno da se posavetujete sa lekarom.

Zanimljivo je da ova interakcija ne važi za sve lekove, niti je jednaka kod svih ljudi. Ali, istraživanje pokazuje da biljke i prirodni dodaci, koliko god bili korisni, ipak mogu da utiču na delovanje terapije. Cimet nije izuzetak.