Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Originalni recept: Posna baklava
Kako da pripremite savršenu posnu baklavu?
Sastojci:
500 g kora za baklavu
300 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha
300 g šećera
100 g prezle
150 ml ulja
70 g margarina
Za sirup:
500 g šećera
500 ml vode
1 limun isečen na kolutove
pola isceđenog limuna
Priprema:
U odgovarajuću šerpu sipajte 500 g šećera, 500 ml vode, sok od isceđenog limuna i limun isečen na kolutove. Neka se to lagano kuva dok vi pripremate ostale sastojke, seckate i meljete orahe. Kad sirup provri, smanjite vatru i kuvajte ga još 10 minuta.
Dok pripremite i ispečete baklavu, sirup će se ohladiti a pravilo je da se topla baklava preliva hladnim sirupom, ili hladna baklava vrućim sirupom.
U drugoj posudi pomešajte mlevene i seckane orahe, dodajte prezlu i izmešajte.
Pleh u kojem ćete peći baklavu, premažite uljem pa stavite prvu koru i premažite je (prstima ili četkicom) sa malo ulja. Ponovite isto i sa sledeće dve kore.
Treću koru, namažite uljem pa pospite orasima i šećerom. Svaku sledeću koru na isti način namažite i pospite dok vam ne preostanu tri kore.
Poslednje tri kore, samo namažite uljem kao i prve tri.
Isecite baklavu pa je prelijte istopljenim margarinom. Rernu zagrejte na 250 C pa je smanjite na 180 C čim stavite baklavu da se peče.
Pecite oko 35 minuta.
Kad je baklava pečena, prelijte je sirupom i ostavite da odstoji nekoliko sati pre serviranja kako bi upila sirup.