filteri close
Objavljeno: 12.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Baklava7_de
300x600

Kako da pripremite savršenu posnu baklavu?

Sastojci:

500 g kora za baklavu

300 g mlevenih oraha

100 g seckanih oraha

300 g šećera

100 g prezle

150 ml ulja

70 g margarina

Za sirup:

500 g šećera

500 ml vode

1 limun isečen na kolutove

pola isceđenog limuna

Priprema:

U odgovarajuću šerpu sipajte 500 g šećera, 500 ml vode, sok od isceđenog limuna i limun isečen na kolutove. Neka se to lagano kuva dok vi pripremate ostale sastojke, seckate i meljete orahe. Kad sirup provri, smanjite vatru i kuvajte ga još 10 minuta.

Dok pripremite i ispečete baklavu, sirup će se ohladiti a pravilo je da se topla baklava preliva hladnim sirupom, ili hladna baklava vrućim sirupom.

U drugoj posudi pomešajte mlevene i seckane orahe, dodajte prezlu i izmešajte.

Pleh u kojem ćete peći baklavu, premažite uljem pa stavite prvu koru i premažite je (prstima ili četkicom) sa malo ulja. Ponovite isto i sa sledeće dve kore.

Treću koru, namažite uljem pa pospite orasima i šećerom. Svaku sledeću koru na isti način namažite i pospite dok vam ne preostanu tri kore.

Poslednje tri kore, samo namažite uljem kao i prve tri.

Isecite baklavu pa je prelijte istopljenim margarinom. Rernu zagrejte na 250 C pa je smanjite na 180 C čim stavite baklavu da se peče.

Pecite oko 35 minuta.

Kad je baklava pečena, prelijte je sirupom i ostavite da odstoji nekoliko sati pre serviranja kako bi upila sirup.

Vikend poslastica: Kolač sa pečenim jabukama