filteri close
Objavljeno: 07.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Mareefe
300x600

Opšte je poznato da postoje biljke koje pomažu i doprinose bržem gubitku kilograma, ali manje poznata činjenica da su začini možda i bolji i značajni saveznici u ovoj borbi. 

Korišćenje ovih začina ne znači nužni gubitak kilograma, ali uz korišćenje drugih namirnica, one pomažu u procesu topljenja masnih naslaga. Evo koje začine možete izdvojiti iz vaše kuhinje u vašoj borbi sa dosadnim kilograma:

 GINSENG

Ovaj začin, manje poznat u Srbiji je mega popularan začin koji pomaže procesu mršavljanja. Odličan je saveznik jer ubrzava metabolizam i daje energiju. Ovaj začin se može uzimati u različitim oblicima, pa čak i u vidu čaja, suplemenata, ali i tableta.

KAJENSKA PAPRIKA

Kajenska parika je odličan antioksidant i postala je popularna zbog dijete Master Cleanse Diet koja je koristila napitak napravljen od javorovog sirupa, limuna i ovog sjajnog začina – kajenske paprike. Za postepeno i zdravo mršavljenje nije potrebno piti ovaj napitak, ali svakako da vašu svakodnevnu hranu možete začiniti ovim ljutkastim začinom.

CRNI BIBER

Piperin je supstanca koja sprečava formiranje masnih naslaga i nalazi se upravo u ovom naizgled običnom začinu. Ukoliko češće budete dodavali crni biber u vaše obroke, vremenom ćete primetiti da se vaš organizam oseća bolje.

CIMET

Cimet je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih začina u svetu. Zbog svog prijatnog i slatkastog ukusa, on je najčešći izbor i koristi se kao dodatak svim jelima i napitcima. Smanjuje šećer u krvi, uništava loše bakterije u telu, pomaže pri varenju...I obrzava metabolizam što je odličan efekat i osobina ovog saveznika u skidanju viška kilograma.

SENF

Verovali ili ne, ovaj preliv je najzdraviji preliv i najbolje izbor ukoliko vašim jelima fale majonez ili kečap.. Osim što je ukusan, senf skoro i da nema kalorije, ali i ima pozitivnu stranu – utiče na smanjenje šećera u krvi i po nekim istraživanjima ubrzava metabolizam za čak 20%.

ĐUMBIR

Sve popularniji đumbir, osim što ima lekovaita dejstva i pomaže pri upalnim stanjima, umiruje i poboljšava imunitet – đumbir svojim smirujućim dejstvima smiruje crevnu floru i ubrzava metabolizam.

Oprez! I začini imaju rok trajanja!