filteri close
Objavljeno: 10.03.2025. Image source: Medik AI
300x600

Proleće je idealno vreme za laganiju, osvežavajuću ishranu punu sezonskog voća i povrća.

Proleće donosi obilje svežeg povrća koje osvežava organizam, pomaže detoksikaciji i podstiče energiju. Evo nekoliko ključnih vrsta povrća koje bi trebalo uvrstiti u ishranu:

Lisnato povrće

  • Mladi spanać – bogat gvožđem i vitaminom C, odličan za imunitet i energiju
  • Blitva – puna magnezijuma, pomaže kod umora i stresa
  • Zelena salata – lagana i osvežavajuća, savršena za detoksikaciju organizma

Povrće puno vlakana i vitamina

  • Rotkvice – odlične za jetru i probavu, bogate antioksidansima
  • Mladi luk i praziluk – poboljšavaju cirkulaciju i jačaju imunitet
  • Špargle – pomažu izbacivanje toksina, bogate su folnom kiselinom

Za detoksikaciju i zdravlje

  • Brokoli – odličan izvor vlakana, antioksidanasa i vitamina C
  • Karfiol – niskokaloričan, pun vlakana i dobar za crevnu floru
  • Kupus – pomaže varenje i detoksikaciju organizma
  • Sveže začinsko bilje: peršun, mirođija, bosiljak
  • Sremuš (divlji beli luk) je jedno od najmoćnijih prolećnih biljaka. Bogat je vitaminom C, gvožđem i sumpornim jedinjenjima koja imaju antibakterijsko dejstvo.

Imate manjak energije, iscrpljeni ste - možda je prolećni umor