filteri close
Objavljeno: 17.05.2021.
300x600

Osećate pritisak u glavi, boli vas lice, glava, zapušeni su vam svi disajni putevi?  Ne morate da trčite u apoteku svaki put kada vam sinusi oteknu. Pročitajte kako da sebi malo olakšate.

Akutna upala sinusa može trajati i do 3 nedelje. Može biti rezultat neke bakterijske infekcije, prehlade, gripa, ili možda plivanja u zagađenoj vodi. Hronična upala je posledica neke devijacije, iritacije prašinom ili duvanskim dimom, kao i gljivične infekcije. 

Upala sinusa jako dobro ume da reaguje na kućni tretman lečenja, pa vam predlažemo da pokušate neke od naših saveta.

  • Tuširajte se vrućom vodom i udišite paru. U toku tuširanja prskajte lice  toplom vodom, to će ublažiti bolni pritisak u sinusima.
  • Tretman pare sa mentolom bi bio sjajan za vaše sinuse. U ključalu vodu treba sipati par kapi ulja eukaliptusa i inhalirati se. Nagnite glavu nad posudu, vodite računa da vam lice bude dovoljno udaljeno od vode, prekrijte glavu peškirom i udišite paru sve dok vama to prija.
  • Ispirajte vaše sinuse sonim rastvorom. Možete ga kupiti u apoteci, a možete ga napraviti i kod kuće.
  • Udišite miris sveže izrendanog rena. Ovaj koren sadrži ljute supstance, a one pomažu da se sluz razredi.A možete  pojesti i kafenu kašiku soka od limuna sa izrendanim renom.
  • Ukoliko volite ljuto onda je sjajno rešenje da jedete čili papriku. Ova paprika sadrži kapscaicin, on otklanja zapušenost i pomaže oticanje sluzi.
  • Da li ste znali da je čaj od kamilice stari narodni lek za upalu sinusa? Vruć čaj pomaže da se nosna sluz razredi. Takođe vredi probati čaj od đumbira i čaj od šipka.
  • Dok spavate odavezno spavajte sa jastukom ispod glave, da biste pomogli dreniranje sinusa. Topao peškir stavite preko očiju, nosa i jagodičnih kostiju dok se ne ohladi, process ponavljajte nekoliko puta. Jako će vam prijati i opustiće vas.
  • Noću uključite ovlaživač vazduha, da biste zaštitili sinusne prolaze od isušivanja.
  • Izbegavajte da plivate u bazenima u kojima je voda puna hlora, takođe, izbegavajte zadimljene prostorije
Ukoliko vaš problem sa sinusima traje duže od 3 nedelje ili se ta infekcija konstantno ponavalja, obavezno se javite svom lekaru, u nekim retkim slučajevima sinusna infekcija može da izazove jako ozbiljne probleme. 


Šta je pansinusitis i kako se leči?