filteri close
Objavljeno: 25.06.2023. Image source: Pixabay
300x600

Kažu da je bezbedno za konzumaciju, javili se već neki restorani sa narudžbom

Sjedinjene Američke Države izdale su dozvole za dve kompanije za prodaju piletine uzgajane direktno iz životinjskih ćelija, time se otvara put za ulazak mesa iz laboratorije u ljudsku ishranu.

Američko Ministarstvo poljoprivrede pregledalo je i odobrilo sisteme za bezbednost hrane u objektima kompanija "Upside Foods" i "Good Meat", izjavio je portparol Ministarstva.

Kompanije su saopštile da će proizvodi uskoro biti dostupni u restoranima.

Uprava za hranu i lekove u novembru je izdala dozvole ovim kompanijama, a prošle nedelje su, nakon provere, odobreni i sadržaji na etiketama budućih proizvoda.

"Ovo odobrenje će temeljno promeniti način na koji meso dolazi na naš sto. To je veliki korak napred ka održivoj budućnosti - onoj koja čuva izbor i život", rekla je Uma Valeti, izvršna direktorka i osnivač kompanije Upside Foods.

Nakon odobrenja, ova kompanija je dobila prvu narudžbinu, koju je uputio restoran "Bar Crenn" u San Francisku, koji ima tri Mišelinove zvezde.

Ovo meso je poznato i pod drugim imenima, ali je najčešći naziv "kultivisano meso". Ono je proizvedeno kultivacijom ćelija životinja in vitro. To je oblik ćelijske poljoprivrede.

Kultivisano meso se proizvodi koristeći tehnike tkivnog inženjeringa koje su pionirski razvijene u regenerativnoj medicini. Jason Matheny je popularizovao koncept početkom 2000-ih godina nakon što je koautorovao rad o proizvodnji kultivisanog mesa i osnovao New Harvest, prvu neprofitnu organizaciju na svetu posvećenu istraživanjima mesa in vitro.

Kultivisano meso ima potencijal da se pozabavi uticajem proizvodnje mesa na životnu sredinu, dobrobit životinja, bezbednost hrane i ljudsko zdravlje, pored svog potencijalnog ublažavanja klimatskih promena.

Proces proizvodnje se stalno menja, vođen kompanijama i istraživačkim institucijama. Primene kultivisanog mesa su doveli do etičkih, zdravstvenih, ekoloških, kulturnih i ekonomskih diskusija. Podaci objavljeni od strane nevladine organizacije Good Food Institute pokazali su da su 2021. godine kompanije koje proizvode kultivisano meso privukle 140 miliona dolara u Evropi. Kultivisano meso se masovno proizvodi u Izraelu. Prvi restoran koji je posluživao kultivisano meso otvoren je u Singapuru 2021. godine.