filteri close
Objavljeno: 08.11.2019. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Ponekad ne postoji ništa bolje od dobrog plača. 

Dok društvo često smatra suze znakom slabosti, stručnjaci tvrde da je plakanje kod ljudi rezultat visokog stepena evolucije, značajno za proživljavanje katarze, to jest – dubokog i veoma zdravog pročišćenja.

Biohemičar Vilijam H. Frej, autor knjige Plač: misterija suza i osnivač istraživačkog centra za proučavanje Alchajmerove bolesti u Minesoti, koji je više od 20 godina proveo proučavajući fenomen plača, tvrdi da suze nisu samo ljudska reakcija na tugu i frustraciju, već su i izuzetno zdrave.

Plakanje je prirodan način da se smanji stres koji, ukoliko se taloži bez nadzora, može imati negativne fizičke efekte na telo, uključujući povećan rizik od javljanja kardiovaskularnih bolesti i drugih poremećaja povezanih sa stresom.

Pored fizičkih blagodeti, istraživanja pokazuju da se 85% žena i 73% muškaraca oseća manje tužno i ljuto nakon plakanja.

Ovo su samo neki od razloga da sebi dozvolite da se isplačete:

Ublažava stres

Hronični stres može povećati rizik od srčanog udara, oštetiti delove mozga, doprineti probavnim problemima, poput čireva, i izazvati tenzijske glavobolje i migrene.

Migrena - zloglasni saputnik uglavnom žena. Kako da pomognete sebi?

Ljudska sposobnost plakanja suštinski je važna za preživljavanje.

Reguliše krvni pritisak

Otkriveno je da plakanje vrlo brzo snižava krvni pritisak i reguliše broj otkucaja srca.

Visok krvni pritisak može oštetiti srce i krvne sudove i doprineti moždanom udaru, uticati na javljanje infarkta, kao i nekih oblika demencije.

Kako se pravilno meri krvni pritisak kod kuće

Detoks organizma

Istraživači su potvrdili da plakanje zapravo uklanja toksine iz tela.

Suze pomažu ljudima da eliminiše hormone stresa, poput kortizola, koji se nakupljaju u telu u periodima emocionalnih previranja i mogu biti izuzetno opasni po zdravlje.

Plakanje je i fizičko i emocionalno oslobađanje koje pomaže ljudima da počnu ispočetka, u koliko god se teškom životnom periodu nalazili.

Smanjuje nivo mangana u telu

Jednostavan čin plakanja smanjuje nivo mangana, minerala koji utiče na raspoloženje i nalazi se u znatno većim koncentracijama u suzama nego u krvi.

Povišene vrednosti mangana mogu biti povezane sa anksioznošću, razdražljivošću i agresivnošću.

Snaži osećaj ljudskosti

Dok su oči svih sisara prirodno ovlažene suzama, samo ljudska bića ispuštaju suze kao odgovor na emocionalni stres.

Plakanje nam pomaže da prepoznamo osećanja koja proživljavamo, a emocije nas motivišu da budemo saosećajni, upravljamo sobom i odnosima sa drugim ljudima, da razumemo problem i pronađemo rešenje.

Plač zbog toga ima i značajnu društvenu funkciju.

Svaki od navedenih razloga i sam po sebi dovoljan je da sebi dozvolite suze.

Sledeći put kada osetite zdravu potrebu da se isplačete, nemojte se preispitivati imate li prava na to i da li ste slabi.

Pronađite mirno mesto za kratku sesiju plakanja u samoći, ili naslonite glavu na rame bliske osobe i dobro se isplačite. Nakon toga, sve će izgledati mnogo lepše i lakše.

Podrška i pomoć su jako važni - ovako možete pomoći bližnjima sa mentalnim bolestima