filteri close
Objavljeno: 15.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/Quadronet_Webdesign
300x600

Znamo šta su higijenski ulošci i tammponi. Ali da li znate šta je menstrualna čaša?

Menstrualna čaša je ženski higijenski proizvod. To je mala, fleksibilna čašica valjkastog oblika, od gume ili silikona, koju stavljate u svoju  vaginu kako biste sakupljali menstrualnu tečnost.

Čaše mogu zadržati više krvi od drugih metoda, što navodi mnoge žene da ih koriste kao ekološku alternativu tamponima. Zavisno od obima vašeg toka, možete nositi čašu do 12 sati.

Kako koristiti menstrualnu čašu?

Ako ste zainteresovani za upotrebu menstrualne čaše, razgovarajte sa svojim ginekologom. Iako možete kupiti bilo koji od brandova na tržištu, prvo ćete morati da saznate koja veličina vam treba. Većina menstrualnih čaša se prodaje u malim i velikim verzijama.

Da biste otkrili pravu veličinu menstrualne čaše za vas, vi i vaš lekar treba da razmotrite:

  • vaše godine
  • dužinu grlića materice
  • osvrnite se na to da li imate obilne menstruacije ili ne
  • snagu vaših karličnih mišića
  • da li ste rodili vaginalno

Manje menstrualne čaše obično se preporučuju za žene mlađe od 30 godina koje nisu rađale vaginalno. Veće veličine se često preporučuju za žene starije od 30 godina, koje su rodile vaginalno ili imaju obilne menstruacije.

Pre nego što stavite u svoju šolju, treba da znate sledeće:

Kada prvi put koristite čašu, možete se osećati neke nelagodnosti. Ali "podmazivanje" vaše čaše može pomoći da proces umetanja protekne glatko. Pre nego što stavite čašu, namažite je lubrikantom koji je na bazi vode ili je prosto nakvasite. Vlažna menstrualna čaša je mnogo lakša za umetanje.

Kako staviti menstrualnu čašu?

Ako možete staviti tampon, trebalo bi da bude relativno lako da postavitite menstrualnu čašu. 

Samo sledite ove korake:

Operite ruke temeljno.
Naneti vodu ili lubrikant na ivicu šolje.
Preklopite menstrualnu šolju na pola, držeći je u jednoj ruci sa ivicom okrenutom nagore.
Ubacite šolju u vašu vaginu, kao što biste uradili sa tamponom bez aplikatora. Trebalo bi da je postavite nekoliko centimetara ispod grlića materice.
Kada je šolja u vašoj vagini, okrenite je. Otvoriće se i tako ce onemogućiti menstrualnoj tečnosti da iscuri.

Ne bi trebalo da osećate šolju, ako ste je pravilno stavili. Takođe bi trebalo da budete u mogućnosti da se pomerate, skočite, sedite, stojte i obavljate druge svakodnevne aktivnosti, a da čaša ne ispadne. Ako imate problema pri stavljanju čaše, razgovarajte sa svojim lekarom.

Kako menstruacija utiče na mozak žene: Zašto imamo promene raspoloženja?

Kada da izvadite menstrualnu čašu?

Menstrualnu čašu možete nositi 6 do 12 sati, u zavisnosti od toga da li imate obiman tok menstruacije, ili ne. To znači da možete koristiti čašu za zaštitu preko noći.

Uvek morate ukloniti svoju menstrualnu šolju nakon 12 sati korišćenja. Ako se i pre 12 sati nošenja napuni, moraćete da je ispraznite pre rasporeda, kako biste izbegli curenje.

Kako izvaditi menstrualnu čašu?
Da izvadite menstrualnu šolju, samo sledite ove korake:

Operite ruke temeljno.
Stavite kažiprst i prst u vašu vaginu. Lagano povucite stabljiku čašice dok ne dođete do osnove.
Uhvatite bazu da biste oslobodili pritisak i povucite prema dole kako biste uklonili čašu.
Kada je napolju, ispraznite čašu.

Kako održavati menstrualnu čašu?

Menstrualna caša treba da se opere i obriše pre nego što se ponovo unese u vaginu. Čašu treba isprazniti najmanje dva puta dnevno.

Postoje čaše koje možete koristit iznova. One su izdržljive i mogu trajati od 6 meseci do 10 godina, uz odgovarajuću negu. Bacite čašu za jednokratnu upotrebu odmah  nakon uklanjanja.