Objavljeno: 29.06.2024.
Sočni kolač sa breskvama
Kolač sa breskvama je osvežavajuća i sočna poslastica koja savršeno kombinuje slatkoću breskvi sa mekim testom. Evo recepta kako da ga napravite:
Sastojci
Za testo:
- 200 g šećera
- 200 g maslaca ili margarina
- 4 jaja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Za fil:
- 500 g breskvi (sveže ili iz kompota)
- 2-3 kašike šećera (po ukusu)
- 1 kašičica cimeta (po želji)
- sok od pola limuna
Za preliv:
- 100 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Vikend poslastica: Kolač sa pečenim jabukama
Priprema
Priprema breskvi:
- Ako koristite sveže breskve, operite ih, oljuštite i isecite na kriške. Ako koristite breskve iz kompota, ocedite ih i isecite na kriške.
- Stavite breskve u posudu, dodajte šećer, cimet i sok od limuna. Promešajte i ostavite da odstoje dok pripremate testo.
Priprema testa:
- U velikoj posudi umutite maslac ili margarin sa šećerom dok ne postane penasto.
- Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano muteći.
- U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i so.
- Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa maslacem i jajima, mešajući dok se sve lepo ne sjedini.
Sastavljanje kolača:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Podmažite pleh za pečenje i pospite ga brašnom ili obložite papirom za pečenje.
- Sipajte testo u pripremljen pleh i ravnomerno ga rasporedite.
- Na vrh testa poređajte breskve koje su odležale u šećeru, cimetu i soku od limuna.
Pečenje:
- Pecite kolač u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, ili dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista.
Priprema preliva:
- Dok se kolač peče, umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag.
Posluživanje:
- Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi.
- Premažite ohlađeni kolač umućenom slatkom pavlakom ili poslužite šlag posebno sa strane.