filteri close
Objavljeno: 29.06.2024. Image source: Medik AI
300x600

Kolač sa breskvama je osvežavajuća i sočna poslastica koja savršeno kombinuje slatkoću breskvi sa mekim testom. Evo recepta kako da ga napravite:

Sastojci

Za testo:

  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca ili margarina
  • 4 jaja
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 500 g breskvi (sveže ili iz kompota)
  • 2-3 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta (po želji)
  • sok od pola limuna

Za preliv:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu

Vikend poslastica: Kolač sa pečenim jabukama

Priprema

Priprema breskvi:

  • Ako koristite sveže breskve, operite ih, oljuštite i isecite na kriške. Ako koristite breskve iz kompota, ocedite ih i isecite na kriške.
  • Stavite breskve u posudu, dodajte šećer, cimet i sok od limuna. Promešajte i ostavite da odstoje dok pripremate testo.

Priprema testa:

  • U velikoj posudi umutite maslac ili margarin sa šećerom dok ne postane penasto.
  • Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano muteći.
  • U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i so.
  • Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa maslacem i jajima, mešajući dok se sve lepo ne sjedini.

Sastavljanje kolača:

  • Zagrejte rernu na 180°C.
  • Podmažite pleh za pečenje i pospite ga brašnom ili obložite papirom za pečenje.
  • Sipajte testo u pripremljen pleh i ravnomerno ga rasporedite.
  • Na vrh testa poređajte breskve koje su odležale u šećeru, cimetu i soku od limuna.

Pečenje:

  • Pecite kolač u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, ili dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista.

Priprema preliva:

  • Dok se kolač peče, umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag.

Posluživanje:

  • Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi.
  • Premažite ohlađeni kolač umućenom slatkom pavlakom ili poslužite šlag posebno sa strane.

Macarons-kako napraviti najpopularnije kolačiće na svetu?